В Стария Добрич бяха обявени най-добрите майстори на домашно вино – реколта'2017. Наградите бяха връчени навръх празника Трифон Зарезан, по време на церемонията по зарязване на добричката лоза.
 
Майсторът Руси Колев получи признание и за бяло, и за червено вино. В първата категория той бе класиран на трето място, но при червеното вино неговата напитка бе обявена за най-добра. Подгласници на Колев при червените вина са Стоян Иванов – второ място и Добрин Добрев – трето. При белите на второ място е класирана продукцията на Петър Петров, а на първо – на Петър Недялков. Отличените майстори на розе в Добрич са Стефан  Николов (трети), Веско Василев (втори) и Румен Панайотов – първи. Повечето от майсторите, включително двойният победител, не успяха да дойдат лично да си вземат наградите, които бяха връчени на техни представители.

 
Ритуалът по зарязване на лозата в Стария Добрич започна както всяка година с шествие с каруца и оркестър по централните улици и извеждане на кмета от Общината, и премина при традиционно голям интерес, въпреки дъждовното време.

Във вътрешния двор на етнографския комплекс се събраха представители на администрацията и граждани, за да тропнат хорце и да пийнат за здраве, под съпровода на танците и песните на ансамбъл „Добруджа“. 

Кметът Йордан Йорданов заряза лозата и й поля червено вино – за плодородие. Той обърна внимание, че спазваме българските обичаи и традиции и пожела на всички благополучие и сила през годината. Етнографът Лена Кирилова от Историческия музей припомни за стародавните отношения на траките с гроздето. След награждаването на най-добрите майстори винари, хората получиха по чаша вино и извиха хоро.  

По изключение, на Трифон Зарезан, се провежда извънреден Фермерски пазар в Добрич, като утре, в редовния му ден – четвъртък, отново ще има щандове под Часовниковата кула.