Две общински търговски дружества – „Диагностично-консултативен център II – Добрич” ЕООД и „Газинженеринг” ЕООД, приключват 2010 година с отрицателен финансов резултат, информират от община Добрич.

Загуба в размер на 111 хиляди лева, отчита ДКЦ II. Като основна причина за намалените приходи, от ръководството на центъра посочват изключително рестриктивната политика на НЗОК. Задълженията на дружеството са основно към финансови предприятия, като 455 хиляди лева към „Уникредит Булбанк” АД – за изплащане на инвестиционен кредит за закупения ядрено магнитен резонанс и 27 хиляди лева към „Юробанк” и „Еф Джи” АД – за оборотни средства. Кредитите на дружеството се обслужват редовно.

23 хиляди лева е загубата, реализирана от общинското дружество „Газинженеринг” ЕООД през миналата година. Стагнацията на пазара и затрудненото финансово състояние на част от клиентите, изпаднали в невъзможност да разплатят стойността на извършената услуга, са сред причините, довели до загубата, считат от фирмата. С цел намаляване на разходите, работещите в дружеството са преминали на 4 часов работен ден, а заплащането на заплатите е в рамките на 50%.

От общо девет общински фирми в Добрич, седем приключват миналата година с печалба. Това са „Жилфонд инвест” ЕООД, „Комуналефект” ЕООД, „Столове” ЕООД, „Център за психично здраве д-р П.Станчев – Добрич” ЕООД, „Автобусен транспорт” ЕООД, „Тролейбусен транспорт” ЕООД и „Обреден дом” ЕООД.



Финансово - икономическите резултати на общинските фирми ще бъдат докладвани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 26 април от зам.кмета Надежда Петкова.