75 години от Възкресението на Южна Добруджа
81901

Your browser doesn’t support HTML5 audio

75 години от Възкресението на Южна Добруджа

Your browser doesn’t support HTML5 audio

75 години от Възкресението на Южна Добруджа
  • 75 години от Възкресението на Южна Добруджа
  • 75 години от Възкресението на Южна Добруджа

"Днес празнуваме 75 години от Възкресението на Южна Добруджа - Добруджанският Великден." Това заяви в празнично слово по време на тържествената сесия на Общински съвет Добрич Кремена Митева - тазгодишният носител на отличието за изследване и популяризиране на Йовковото наследство. Заседанието се състоя по традиция в Органова зала. На него присъстваха евродепутатът Мария Габриел, депутатите Светла Бъчварова, Валентин Николов, Иван Станков, Калина Балабанова; делегации от побратимените градове Залаегерсек, Измаил, Кавадарци, Пинск; почетни граждани.

Кремена Митева припомни в словото си значимостта на Крайовския договор, чрез който по мирен път Южна Добруджа е възстановена като българска територия - един изключителен успех на дипломацията ни, сравним със Съединението и Независимостта. "О, Добруджански край, днес наш си ти, тъй както и преди", гласяли заглавията на вестниците на 25 септември 1940 година, когато българските войски влизат в централния град в региона - Добрич. "Този мирен поход е възтържествуване на историческата правда", каза Митева. Тя разказа и за тежката съдба на севернодобруджанците - "жертвеният агнец" на свободата и цитира думите на писателя Антон Страшимиров, че "Добруджа е великата степ на българското изпитание." В края на словото си пожела да напишем своите страници в златната книга на Златна Добруджа.

На тържеството бе обявен новият почетен гражданин на Добрич - еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя не присъства, но бе излъчено нейно видеопослание, в което тя благодари за честта, припомняйки своята връзка с града чрез прадядо й Иван Кършовски - учител в първото класно училище в Добрич. Георгиева изтъква в речта си модерното развитие на града, осигурено чрез европейските фондове. Поздрав към събралите се в залата поднесе и официалният гост - евродепутатът Мария Габриел, която нарече Добрич град - модел за устойчиво развитие и съхранени ценности.

Празникът на Добрич продължава с много концерти на площада и в градския парк. Кулминацията е в 19.00 ч. с концерта "Здравей, Добрич!".



Чуйте в прикачените файлове части от словата на Кремена Митева и Кристалина Георгиева.