Съветниците одобриха единодушно предложението на „Бъдеще за Банско" курортният град да кандидатства за европейска столица на спорта 2019.

Проектът се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове на ACES Europe, Европейската комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта".

От първостепенна важност за защита на кандидатурата е въпросът по какъв начин курортният град допринася за постигане на петте основни принципа на ACES Europe, а именно: удоволствие от спорта; желание за постижение; да се чувстваш част от общността; да се научиш на феърплей; подобряване на здравето.

Организационният комитет подготвя отговорите за състоянието на спорта в Банско, като част от въпросите са свързани с провеждането на домакинства на големи спортни събития. Също така общинският съвет одобри и финансовите средства необходими за кандидатурата, които са в размер на 5000 лева и упълномощиха кмета Георги Икономов да предприеме необходимите действия за издигане на кандидатурата.



Общинските съветници в Банско одобриха и споразумение за сътрудничество между Община Банско и ПГССТ „Алеко Константинов" за изпълнението по проект за интеграция на учениците от етническите малцинства по Оперативна програма „ Наука и образование за интелигентен растеж 2014- 2020". Споразумението регламентира разпределението на дейностите между кандидата и партньорите при осъществяването на проекта, както и разпределението на средствата, предвидени за дейностите, които ще се изпълняват. Стойността на одобрената финансова помощ за реализирането на проекта е 100 000 лева. В рамките на проектното предложение Община Банско се задължава безвъзмездно да изработи и приеме общинска програма за образователна интеграция на учениците от етнически малцинства.