Водолази от ФБР и шерифската служба претърсват малко езеро в Сан Бернардино, щата Калифорния, като част от разследването на стрелбата от миналата седмица, в която бяха убити 14 души, заяви източник от правоохранителните органи, цитиран от Ройтерс.

Си Ен Ен съобщи, че се издирва компютърен харддиск, който може да е бил хвърлен в езерото от двамата нападатели.

Езерото Секомб е разположено в близост до мястото на стрелбата на 2 декември.

Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния

В същото време Ройтерс, цитирайки правителствен източник във Вашингтон, съобщи, че американските власти имат твърде малко, ако не и никакви, доказателства, че двамата извършители на масовото убийство в Калифорния на 2 декември са имали някакъв директен контакт с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Екстремистки ислямски групи са пренебрегвали опитите на родената в Пакистан Ташфин Малик да се свърже с тях вероятно защото са се страхували да не попаднат в полезрението на американските правоналагащи органи. Те вероятно са отхвърляли опитите на Малик за връзка, защото силно са се опасявали от контакти с аутсайдери, които не познават или които не са им били препоръчани, съобщиха същите източници.



Не е ясно с колко организации и по какъв начин 29-годишната Малик се е опитала да се свърже, но сред тях със сигурност е бил сирийският филиал на Ал Кайда - фронтът "Нусра", твърдят те.

ИД съобщи миналата седмица, че Малик и съпругът й, 28-годишният Сайед Ризван Фарук - син на пакистански имигранти в САЩ, са били нейни последователи. ФБР пък разпространи, че Малик е положила клетва за вярност към ИД във Facebook малко преди кървавата баня, която те устроиха по време на коледно парти, убивайки 14 души.

По-късно днес шефът на ФБР Джеймс Коми, министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън и зам.-шефът на националния антитерористичен център Джон Мълигън ще информират при закрити врата двете камари на Конгреса за хода на следствието срещу Малик и Фарук.

Според властите Фарук и Малик са станали последователи на радикалния ислям преди да се запознаят в интернет през 2013 г. и са се оженили на следващата. Те са били в контакт с хора в Ориндж каунти, Калифорния, разследвани от ФБР за възможни връзки с тероризма, но нищо в това разследване не е привлякло вниманието към двамата, каза правителствен източник и добави, че досега няма данни те да са влизали в сговор с някой, който е бил наблюдаван от ФБР.

Следователите са наблюдавали връзката на Фарук с неговия приятел от юношеските години Енрике Маркес. Двамата замисляли някаква атака около 2012 г., но се отказали от плана си.  Маркес легално е купил оръжията, използвани от Фарук и Малик при кървавата атака, но досега не му е повдигнато никакво криминално обвинение.

28-годишният Саид Фарук и 27-годишната Ташфин Малик откриха стрелба в социален център в Сан Бернардино в югозападния американски щат Калифорния в сряда, като убиха 14 души и раниха други 21, след което избягаха с автомобил, но бяха ликвидирани от полицията.

Джихадистката групировка Ислямска държава определи вчера нападателите като нейни "последователи".

Източник: БТА