Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
84477

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
  • Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
  • Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара

На най-високо ниво Турция отправи обвинение за терористичната атака към военното крило сирийските кюрди Части за народна самоотбрана и кюрдските сепаратисти от ПКК в Северен Ирак, че са организирали заедно кървавия атентат в сърцето на Анкара.

От ръководството на Кюрдската работническа партия обаче отричат да стоят зад удара в турската столица. При самоубийствения атентат с кола бомба срещу военен конвой снощи в 18.30 ч. в турската столица загинаха 28 души, повечето от които военни. По време на мощната експлозия са били ранени 61 души, сред които и има и много цивилни, но броят им не се уточнява. Все още 28 от пострадалите се намират в различни болници.

Мощният взрив избухва, докато колите, превозващи военния персонал след работа, са чакали на червен светофар на възлово кръстовище в центъра на столицата в близост до най-стратегическите обекти на турската държава - Генералния щаб на армията и парламента.

Атентат с кола бомба в Анкара, има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първата и много остра реакция дойде от президента Ердоган, който предупреди, че с увеличаването на жертвите от зачестилите терористични атентати търпението на Турция също се изчерпва. Той декларира готовността на страната да продължи с още по-голяма решимост и твърдост борбата срещу тероризма както вътре, така и извън нейните граници до разобличаване на връзките на извършителите, които според него, са само пионки на силите, които стоят зад тях.



„Няма да се поколебаем да използваме правото си на самозащита - по всяко време, на всяко място и при всяко посегателство, насочено срещу нашето единство и цялост", каза Ердоган.

Премиерът Ахмет Давутоглу и началникът на генералния щаб Хулюси Акар застанаха заедно пред камерите в четвъртък на обяд след среща в генщаба. Пред журналисти министър-председателят отправи важни политически послания към турската и международна общественост.

„Категорично обявявам, че терористичната атака в Анкара е извършена от член на военното крило от Частите за народна самоотбрана към Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди, който е проникнал в Турция от Сирия и организирал нападението със съдействието на съучастници от ПКК в Турция и Северен Ирак", каза той.

Турските служби са установили самоличността на атентатора самоубиец - 23 годишният сириец Салих Наджар.

Проследяват се съучастниците му в страната и извън нея. Във връзка с разследването до сега бяха арестувани 14 души. Давутоглу отправи специално послание към някои съюзническите страни, които до сега отказваха да признаят за терористи въоръжените отряди на сирийските кюрди, защото воюват с ИД и Ан Нусра, но с последното си настъпление в Азаз се доближиха на 20 км от турската граница, на което турската армия отвръща с ракетен обстрел. Турският премиер се закани, че ако пряката или косвена подкрепа за техните врагове продължи, ще се наложи да преосмислят приятелския статут на тези държави.

Ердоган с изявление с твърд тон след атентата в Анкара

Конкретно призова Съединените щати безусловно да застанат до Турция в този момент, така както тя категорично го е сторила след атаките на Ал Кайда от 11 септември 2001 г. и продължава да оказва военна помощ в рамките на мисията на НАТО в Афганистан."
Давутоглу информира още, че турските въздушни сили са извършили задгранична операция два часа след удара в Анкара и са атакували лагерите на ПКК в Северен Ирак, в които се намират някои от ръководните им кадри.

Президентът също посети генералния щаб и пред медиите обърна внимание на международното измерение на атентата.

Колкото и да отричат, ние ще представим неоспорими доказателства и документираме, че ПКК и ПДЕ са планирали заедно кървавото нападение в Анкара, обеща Ердоган. В 10.30 сутринта в четвъртък друга турска военна колона бе нападната в района между Диарбекир и Бингьол.

Шестима войници загинаха при нападение срещу конвой в Турция

Взривното устройство, което е било задействано от разстояние, докато конвоят преминава, уби на място 7 военни и рани други няколко човека.