Бойко Борисов на среща с президента на Египет
99376

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов на среща с президента на Египет
  • Бойко Борисов на среща с президента на Египет
Държавният глава на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов се срещнаха в президентския дворец в Кайро.

Със срещата с Ас Сиси приключи тридневната визита на Борисов в Абу Даби, Дубай и Кайро.

Борисов разговаря с премиера на Египет (СНИМКИ)

Акцент по време на срещата с президента, както и преди това с министър-председателя на Египет Мустафа Камал Мадбули, е желанието на българското правителство да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните партньори на България в Близкия изток и Северна Африка.

По време на срещата е договорено да се активизира работата на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество, както и работата на ресорните министри именно в сферите от взаимен интерес, сред които са също здравеопазването, строителството и туризма.


Българският премиер изтъкна сферите, които имат потенциала да бъдат „мостове“ на сътрудничество между двете държави – образованието и науката, информационните технологии и иновациите. Борисов отбеляза и готовността на египетската страна да се направи университет, който да може да поеме това, което нашите университети, училища и БАН създават.

Борисов в Дубай: Емиратските инвеститори са добре дошли у нас (ВИДЕО)

„Запознах президента с възможностите на България, на Балканите, за изграждане на хранителни хъбове. Можем да осигурим много повече прехрана за местата, където хората живеят в Африка в голяма бедност“, добави Борисов.

Българският министър-председател акцентира още върху сътрудничество в борбата с миграцията, с незаконния износ на културно-исторически ценности, с транснационалната престъпност, в сферата на сигурността и борбата с тероризма.

Премиерът Борисов благодари за изключителното гостоприемство и отбеляза значението на програмата на президента Ас Сиси за това Египет да бъде стабилна, сигурна и безопасна страна, така че да се увеличи туристическия поток. Министър-председателят предаде на египетския президент поздрави от името на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като отбеляза, че се подготвя Срещата ЕС-Египет през февруари. По думите на Борисов настоящата визита е изключително навременна на фона на глобалното решение на ЕС да работи все по-близо с Египет.

Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

Благодаря на България, че дава възможност гласът на Египет да достигне до ЕС и да се чуе посланието, че Египет е важен фактор на стабилност в региона, отбеляза от своя страна президентът Абдел Фаттах ас Сиси. Той изрази надежда, че Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество ще се събере още в началото на следващата година. „Разговорите ни протекоха прекрасна атмосфера“, отбеляза египетският президент и добави, че са били засегнати редица теми като миграцията и трансграничната престъпност: „Разбрахме се за сътрудничество във всички сфери. Имаше пълно разбирателство и политическа воля от двете страни“.

Абдел Фатах ас Сиси е президент на Египет от 8 юни 2014-а, а година по-рано участва активно във военния преврат, довел до свалянето на предишния президент Мохамед Морси.

Путин се хвали с новата си кола, повози президента на Египет на писта за Формула 1 (ВИДЕО)

Само преди няколко дни Абдел Фатах ас Сиси се завърна от Русия, където бе возен на писта на Формула 1 от руския държавен глава Владимир Путин в новата президентска кола, местно производство.

„Поздравих го за шофьора, който имаше наскоро. Казах му, че аз досега съм возил премиерите на Великобритания, на Унгария, президента Ердоган, Доналд Туск, Юнкер“, каза с усмивка Бойко Борисов.

Абдел Фатах ас Сиси е изключително интересен държавен глава. На пръв поглед е сдържан, изслушва събеседниците си и никога не повишава тон. За някои той остава тоталитарен лидер, но в очите на много от египтяните е и спасител. За свалянето на предишния президент Морси се говори в различни посоки. Самият Морси до последния момент не е очаквал, че Ас Сиси ще се обърне срещу него, а египтяните продължават да приемат държавния преврат тогава като положителен епизод в историята, предотвратил гражданска война. В момента президентът няма алтернатива в Египет, а последните икономически данни в страната показват, че има съвсем малко съживяване в положителна посока. Обучаван във Великобритания и САЩ Ас Сиси продължава да се радва на известна подкрепа на великите сили, макар спазването на човешките права в страната да е изключителен проблем за международната общност.