Саудитското вътрешно министерство предупреди, че ще действа твърдо срещу жените, които смеят да шофират кола. Изявлението бе направено преди планирана среща на активистки против тази забрана, предаде Франс прес. В началото на октомври местни активистки възобновиха кампанията за правото на саудитските жени да шофират в кралството.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, която забранява на жените да застават зад волана, отбелязва АФП. Кампанията ще достигне върха си на 26 октомври. На тази дата миналата година редица саудитки шофираха коли в знак на протест срещу забраната.

В изявление вътрешното министерство предупреди, че "ще приложи строго регламентите срещу всеки, който допринесе по някакъв начин за нарушаване на социалната сплотеност". Активистките водят кампания в социалните мрежи, където петиция за отмяна на забраната на жените да шофират събра 2700 подписа.

Те насърчиха шофьорките да постнат снимки как карат кола в Туитър под хаштага "#IWillDriveMyself" (Сама ще карам) и в другите социални мрежи. Те обаче посочиха, че няма нищо специално планирано за неделя, когато е пикът на кампанията.



"Просто казваме на жените, които имат нужда да шофират, да го направят както обикновено на 26-и" или в друг ден, заяви активистката Насима ас Сада.

Азиза ал Юсеф, която казва, че използва колата за пазаруване два-три пъти седмично, посочи, че кампанията цели да се чуе гласът на жените без да се нарушава законът чрез организиране на шествие или митинг.

Активистките заявяват, че женското шофиране не е нарушение на закона. Според тях забраната произтича от традицията и нравите и не се опира на никакъв религиозен текст или съдебно решение.

На 26 октомври 2013 г. 26 жени бяха арестувани зад волана и принудени да платят глоби. Всяка жена и попечителят й (баща, брат, съпруг или друг мъж от семейството) трябваше освен това да подпишат декларация, че ще спазват действащите правила в страната.

През ноември 2013 г. мюфтията на Саудитска Арабия заяви, че забраната на жените да шофират има за цел "да защити обществото от злото".