Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
87299

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Референдумът за Брекзит вече започна по пощата

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
  • Референдумът за Брекзит вече започна по пощата
  • Референдумът за Брекзит вече започна по пощата

Гласуването на референдума за излизането на Великобритания от ЕС вече започна. Въпреки че референдумът е обявен за 23 юни, гласуването по пощата е в ход. Сред вече упражнилите правото си на глас е и българинът Струмен Паунов, който живее в Обединеното кралство от 12 години. На референдума, както и на парламентарни избори, българите във Великобритания могат да гласуват само ако имат и британско гражданство.

Британските избиратели са разделени преди референдума за членството в ЕС

Вотът по пощата трябва да пристигне в Комисията по изборите в съответната община до 17 часа на 23 юни. Гражданите, заявили гласуване по този начин, вече са получили бюлетините с въпроса на референдума - „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС или да напусне ЕС", и могат да изразят мнението си.

Гласуването по пощата е лесна процедура, удобна за избирателите, която им спестява време, а фалшификации не са възможни, смята Струмен Паунов.

Ако Англия напусне ЕС, Лондон ще се възстановява дълго

„Моето семейство вече гласува, получихме си бюлетините по пощата и гласувахме. И знам, че моят вот ще бъде зачетен. В големия плик, който пътува, има втори плик с името и данните ни. Там се попълва датата на раждане и се полага саморъчен подпис. В горния плик се слага втория, в който е всъщност моята бюлетина, запечатана и залепена", обясни Струмен Паунов.



Във Великобритания включването в изборните списъци става лично по желание на гражданите, като присъствието в тях им носи позитиви.

Английската банка готви план "Б", ако Великобритания напусне ЕС

Гласовете от вота по пощата се отварят и броят в деня на референдума. Тези, които са заявили, че ще гласуват по пощата, но не са изпратили писмата си до 23 юни, могат да го направят и в деня на референдума като занесат на ръка в която и да е изборна секция пликовете с бюлетините си.