Кратка биография

Фатмир Сейдиу е роден на 23 октомври 1951 г. в село Пакаштица, близо до град Подуево в северната част на Косово, където завършва основното и гимназиалното си образование. Завършва право в Университета в Прищина и защитава докторат по право. Работи като професор в Юридическия факултет и във Факултета по политически науки в Университета в Прищина.

Когато го избират за президент, Сейдиу е генерален секретар на ДЛК, лидер на парламентарната група и член на председателството на парламента. Той е един от лидерите на ДЛК още от нейното основаване в началото на 1990-те години от група интелектуалци, ръководени от Ругова.

Сейдиу е избран за член на парламента на Косово през ноември 2001 г., когато в провинцията се провеждат първите свободни избори след края на конфликта през 1998-1999 г.

Той е един от авторите на Конституционната рамка на Косово през 2001 г..

Сейдиу е смятан за умерен политик, но не толкова голям идеалист като Ругова, който бе иконата на независимостта на Косово. 

Номинацията на Сейдиу за президент бе официално потвърдена на 7 февруари. Единственият номиниран за поста, той бе избран десет дни преди началото на ключовата фаза в преговорите, ръководени
от ООН за определяне на окончателния статут на Косово, седем години след като провинцията стана де факто протекторат на ООН.

Сейдиу, който като президент също стана и ръководител на преговарящия екип на Косово, обеща да следва стремежа на албанското мнозинство в Косово за независимост от Сърбия.

"Ще направя всичко възможно екипът за преговорите да ги доведе до успешен край през 2006 г.", заяви Сейдиу на 10 февруари. "Независимостта на Косово не е въпрос, който подлежи на преговори."

Сейдиу владее албански, английски и френски.

Той живее в Прищина със съпругата си и трите си деца.

Фатмир Сейдиу е избран за президент на Косово на 10 февруари 2006 г., на мястото на Ибрахим Ругова, който почина от рак на белите дробове на 21 януари. Високопоставен член на най-голямата партия в Косово, Демократична лига на Косово (ДЛК) и дългогодишен близък съратник на своя предшественик, Сейдиу бе избран на този пост от 120-местния парламент на провинцията с 80 гласа “за” и 12 “против”.