Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
84979

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
  • Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
  • Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин

Легендарният продуцент на "Бийтълс" Джордж Мартин почина на 90-годишна възраст. Новината беше съобщена в социалната мрежа Twitter от барабаниста на британската група Ринго Стар.

Запознанството на "Бийтълс" с великия продуцент датира от юни 1962 година. Оттогава Джордж Мартин продуцира почти всички плочи на "Бийтълс". Работил е също с Шърли Бенсън, Боб Дилън, Елтън Джон, Сила Блак и други звезди. Мартин е продуцирал около 700 песни. Социалните мрежи вече се изпълниха със съболезнования и коментари.

Джордж Мартин е роден в Лондон през 1926 година. Син на строител, той завършва престижния музикален колеж "Гилдхол", след което свири на обой в барове и клубове. Започва работа в Би Би Си, след което става ръководител на дискографската фирма Parlophone през 1955-а на 29-годишна възраст. Още при първата си среща с "Бийтълс" Мартин осъзнал огромния им потенциал. "Видях, че са уникални и че са една машина за хитове", коментира по-късно продуцентът пред в. "Мелъди мейкър".

Джордж Мартин беше един от най-титулуваните продуценти в историята. В кариерата му фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хитпарад и 23 песни, заели първо място в американските чартове.



През 1996 година той се сдоби с рицарско звание и получи от ръцете на кралица Елизабет Втора Ордена на Британската империя, припомнят агенциите.

Запознанството на "Бийтълс" с великия продуцент датира от юни 1962 година. Тогава техният мениджър Брайън Ъпстейн, който ги е открил няколко месеца по-рано, успява да им осигури договор с компанията Emi-Parlophone, чийто ръководител е именно Джордж Мартин.

Оттогава Мартин продуцира почти всички плочи на "Бийтълс", като заменя в групата барабаниста Питър Бест с Ринго Стар.

Социалните мрежи вече се изпълниха със съболезнования и коментари.

"Боже, грижи се за Джордж Мартин. На нас ще ни липсва. Благодаря за твоята любов и доброта, Джордж", написа в Twitter Ринго Стар.

"Почивай в мир, Джордж Мартин! Толкова съм съкрушен, че нямам думи!", споделя синът на Джон Ленън - Шон под снимка на продуцента, изпратена в Instagram.

"Легендите за жалост си отиват!" коментира в Twitter Лени Кравиц, който определя Мартин като "продуцент с далечна визия".