Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери
58753

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери
  • Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери

Израел започна да придвижва войски към границата с Газа и нареди да бъдат мобилизирани 30 000 резервисти за евентуална сухопътна операция срещу палестинския анклав, предаде Асошиейтед прес. Най-малко десет тежки военни камиона с качени на платформите им танкове и бронетранспортьори били забелязани да се придвижват тази вечер към района на границата, посочва
агенцията.

Южен Израел е под обстрел от терористи, базирани в Ивицата Газа от събота, а отговорът на Израел започна вчера под формата на операция "Облачен стълб". Най-малко трима израелски и седем палестински цивилни граждани са загинали при бойните действия, убити са и повече от десет палестински бойци, сред които един от лидерите на военното крило на „Хамас" Ахмед Джабари.

От събота до днес повече от 300 ракети, най-вече иранско и руско производство, са изстреляни от Газа в Израел. Техният обсег достига 90 км навътре в държавата, което покрива повече от половината територия на Израел и достига втория по големина град Тел Авив. Сирените в Тел Авив завиха в пиковия час и хората се втурнаха към бомбоубежищата, но жертви нямаше. Това е първата пряка атака срещу търговската столица център на Израел след войната в Залива от 1991 г. "Разширихме обхвата на битката, достигайки Тел Авив. Онова, което предстои, ще бъде далеч по-мащабно," заявиха в декларация Бригадите Ал Кудс, клон на палестинската групировка Ислямски джихад, които поеха отговорност за нападението.

Посланик Шаул Камиса Раз обясни, че, тъй като политическата партия Хамас управлява Ивицата Газа, тя е изцяло отговорна за действията на всички терористични организации на нейната територия.



"Израел до вчера се въздържаше да отговаря, но това е защото знаем способностите си и сме загрижени за палестинските граждани. „Хамас" предприема целенасочени терористични действия срещу израелското общество. Нападенията от тяхна страна изчерпаха търпението ни и предприемаме операция "Облачен стълб", започнала в сряда. Целта на операцията е да бъдат неутрализирани единствено военни цели, като за това ще се използва хирургическа прецизност. Това е особено важно за нас, а и трудно, тъй като терористите умишлено се базират в жилищни квартали и особено в близост до училища и болници. Нашата цел е да пощадим живота на цивилните граждани на Газа."

Посланикът подчерта, че държавата Израел предпочита възможно най-скоро да спрат военните действия между нея и екстремисти в Ивицата Газа, за да се осигури спокойствие за всички цивилни граждани - и в Газа, и в Израел. Той подчерта, че започналите преди ден военни действия по никакъв начин не се отразяват на хуманитарната загриженост на Израел, и границата с Газа е отворена за хора, стоки и всякакви битови и хуманитарни нужди. Президентът на Палестинската автономия и лидер на Фатах Махмуд Абас също призова „Хамас" да спре обстрела си над Израел, както и общото спиране на бойните действия.