Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери
Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери / снимка: БГНЕС
Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери
58753
Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери
  • Палестинска ракета падна край Тел Авив, Израел мобилизира 30 000 запасни офицери

Израел започна да придвижва войски към границата с Газа и нареди да бъдат мобилизирани 30 000 резервисти за евентуална сухопътна операция срещу палестинския анклав, предаде Асошиейтед прес. Най-малко десет тежки военни камиона с качени на платформите им танкове и бронетранспортьори били забелязани да се придвижват тази вечер към района на границата, посочва
агенцията.

Южен Израел е под обстрел от терористи, базирани в Ивицата Газа от събота, а отговорът на Израел започна вчера под формата на операция "Облачен стълб". Най-малко трима израелски и седем палестински цивилни граждани са загинали при бойните действия, убити са и повече от десет палестински бойци, сред които един от лидерите на военното крило на „Хамас" Ахмед Джабари.

От събота до днес повече от 300 ракети, най-вече иранско и руско производство, са изстреляни от Газа в Израел. Техният обсег достига 90 км навътре в държавата, което покрива повече от половината територия на Израел и достига втория по големина град Тел Авив. Сирените в Тел Авив завиха в пиковия час и хората се втурнаха към бомбоубежищата, но жертви нямаше. Това е първата пряка атака срещу търговската столица център на Израел след войната в Залива от 1991 г. "Разширихме обхвата на битката, достигайки Тел Авив. Онова, което предстои, ще бъде далеч по-мащабно," заявиха в декларация Бригадите Ал Кудс, клон на палестинската групировка Ислямски джихад, които поеха отговорност за нападението.

Посланик Шаул Камиса Раз обясни, че, тъй като политическата партия Хамас управлява Ивицата Газа, тя е изцяло отговорна за действията на всички терористични организации на нейната територия.

"Израел до вчера се въздържаше да отговаря, но това е защото знаем способностите си и сме загрижени за палестинските граждани. „Хамас" предприема целенасочени терористични действия срещу израелското общество. Нападенията от тяхна страна изчерпаха търпението ни и предприемаме операция "Облачен стълб", започнала в сряда. Целта на операцията е да бъдат неутрализирани единствено военни цели, като за това ще се използва хирургическа прецизност. Това е особено важно за нас, а и трудно, тъй като терористите умишлено се базират в жилищни квартали и особено в близост до училища и болници. Нашата цел е да пощадим живота на цивилните граждани на Газа."

Посланикът подчерта, че държавата Израел предпочита възможно най-скоро да спрат военните действия между нея и екстремисти в Ивицата Газа, за да се осигури спокойствие за всички цивилни граждани - и в Газа, и в Израел. Той подчерта, че започналите преди ден военни действия по никакъв начин не се отразяват на хуманитарната загриженост на Израел, и границата с Газа е отворена за хора, стоки и всякакви битови и хуманитарни нужди. Президентът на Палестинската автономия и лидер на Фатах Махмуд Абас също призова „Хамас" да спре обстрела си над Израел, както и общото спиране на бойните действия.