Противоречива информация постъпва от Анкара и Москва за траекторията на сваления от Турция руски самолет Су-24.

Руски бомбардировач Су-24 беше свален при връщането си в сирийската авиобаза Хмеймим, предаде ТАСС, цитирайки съобщение от руското министерство на отбраната.

Руският военен самолет Су-24 беше свален от турски изтребител Ф-16 на територията на Сирия при връщането си в базата. "Анализът на данните от обективния контрол еднозначно показа, че не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция", казаха от министерството.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ)

Самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турския изтребител, когато се е намирал на височина 6000 м и на километър разстояние от границата на Турция. От министерството съобщават, че по предварителни данни пилотите са успели да катапултират и сега съдбата им се изяснява.



Турският генщаб съобщи, че турски изтребител е свалил самолет, нарушил въздушното пространство над страната, след като екипажът на нарушителя е получил десет предупреждения за пет минути. Това се потвърждава и от анализа на засечената от радара траектория на самолета, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на военни източници. Данните от радара ясно показват, че самолетът е минал през турското въздушно пространство над района на Яйлядагъ, окръг Хатай.

По предварителни данни, пилотите на сваления самолет са успели да се катапултират.

Според базираната във Великобритания Обсерватория за човешки права, която следи развитията в конфликта чрез местни активисти, съдбата на екипажа на руския самолет засега не е известна, предаде ДПА. "Руски хеликоптери в момента проучват района, където пилотите са се приземили", посочва Обсерваторията.

Ройтерс предаде, че единият от пилотите на сваления изтребител е в ръцете на тюркменските сили в Северна Сирия.

Сирийски бунтовници обаче твърдят, че са застреляли във въздуха член на екипажа на руския изтребител.

В района живеят в палатки тюркмени (тюркски етнос, с който Турция има етнически и езикови връзки). Руските сили на терена в Сирия са предприели операция за спасяването им.

Сирийски бунтовници свалиха руски военен хеликоптер

Руският президент Владимир Путин подчерта, че сваленият Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, защото е провеждал операция срещу терористичната организация "Ислямска държава". Той предупреди, че атаката срещу руския бомбардировач ще има "сериозни последствия" за руско-турските отношения.

Източник: БТА