Около 93% от избирателите гласуваха на обощокримския референдум в неделя за присъединяването на Крим към Руската федерация, съобщи ИТАР-ТАСС. Седем процента предпочетоха Крим да запази статуса си на част от Украйна - това са данните от екзит пола, проведен от Републиканския институт за политически и социологически изследвания по поръчка на агенция Кримиинформ (Крыминформ).

Допитването е проведено в 150 секции в Кримската автономна република и 50 - в Севастопол. На излизане от секцията на избиратели бе предложено доброволно и анонимно да отговорят на въпроса за какво са гласували. Общият брой на отговорилите на въпроса е 59 111 души.

Според първите официални резултати, получени след преброяването на над 50% от бюлетините в Кримската автономна република и самостоятелния град Севастопол, 95,5% от гласувалите са предпочели Крим да поиска включването си в Руската федерация.

Празненства след края на референдума

Близо 15 000 жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република.



На площада се вееха руски трикольори и знамената на Крим. На сцената излизаха един след друг различни артисти, вокални групи и състави.

Подобна бе и ситуацията в Севастопол, дом на Руския Черноморски Флот, където викове „Русия" огласят празненството.

Първи реакции

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов нарече "историческо" решението, изразено на референдума за присъединяване на украинския полуостров към Русия.

"Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята", написа Аксьонов в Туитър.

Върховният съвет на Крим ще оформи още днес официална заявка за влизане на украинската автономна република в състава на Руската федерация (РФ), съобщи първият вицепремиер на правителството на Кримската автономна република Рустам Темиргалиев.

"В понеделник в 10:00 ч. (11:00 часа бълг.време) започва сесия на Върховния съвет на Крим, на която ще бъдат съобщени резултатите от референдума и ще бъде оформена официалната заявка за влизане на Крим в състава на Руската федерация", каза Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В телефонен разговор след обявените резултати президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама са стигнали до съгласие да продължат да търсят изход от ситуацията в Украйна. Путин е предложил на територията на Украйна да бъде разположена мисия на ОССЕ. Разговорът се е провел по инициатива на Барак Обама.

САЩ и ЕС определиха референдума в Крим за незаконен. САЩ отхвърлиха резултатите от кримския референдум и определиха руските действия в кризата като „опасни и дестабилизиращи", предаде AFP. ЕС от своя страна официално осъди референдума в Крим, определяйки го като "незаконен и нелегитимен", и съобщи, че в понеделник ще бъде взето решение за санкции, предава АФП.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг заяви, че Лондон не възнамерява да признае легитимността на проведения в неделя референдум за самоопределянето на Крим, предаде AFP. „Великобритания, също както и по-голямата част от международната общност, няма да признае референдума или неговите резултати. Действията на Русия, отхвърлящи призивите за суверенитет и териториална цялост на Украйна могат да имат политически и икономически последствия", заяви Хейг.

Италия смята провеждането на референдума в Крим за нелегитимно и че дипломатическото разрешаване на проблема е все още възможно, предаде РИА Новости. „Италия заедно с други европейски партньори счита за нелегитимно провеждането на референдума за отделяне на Крим и подкрепя резолюцията, която вчера беше представена за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН", заяви министърът на външните работи на Италия Фредерика Могерини, като добави, че на насрочената за понеделник среща на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел ще бъде взето решение за това, как да се приложат съгласуваните по-рано санкции по отношение на граждани на Русия и Украйна, „в случай, че няма признаци за подобряване на ситуацията".

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс призова Русия незабавно да предприеме мерки по намаляване на напрежението около Украйна, предаде РИА Новости. „Русия е длъжна да признае суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Франция призовава Русия незабавно да предприеме мерки, които да позволят да се избегне безсмислената и опасна ескалация на напрежението около Украйна", заяви Фабиюс.