Италия ще предприеме едностранни мерки за справяне с бежанската криза, ако не получи помощ от другите страни от ЕС, заяви италианският премиер Матео Ренци, критикувайки решението на Франция да върне обратно кандидати за убежище от границата си с Италия, предаде ДПА.

„Не може да има национален егоизъм и затваряне на очите. Ако Европа иска да бъде Европа, тя трябва да подходи към този проблем колективно. Ако това не стане, просто ще действаме сами”, каза Ренци, без да дава подробности за т.нар „План Б”, за който спомена вчера в интервю за в. „Кориере дела сера”. „Това няма да е поражение за Италия, а поражение за Европа”, добави той.

Вероятно намеквайки за Франция, Ренци каза, че „поведението на показване на мускули, възприето от някои министри на някои приятелски страни, е точно обратното” на нуждата от повече солидарност в ЕС.

Франция блокира стотици нелегални имигранти на границата с Италия

Стотици мигранти стояха блокирани дни наред на италианско-френската граница при Вентимиля-Мантон. Те организираха протести, като стотина от тях прекараха нощта при скалистото крайбрежие близо до френската граница, а други 200 намериха убежище в ж.п. гарата на Вентимиля. „Италия трябва да се погрижи за тях. От началото на годината 8000 души са преминали границата ни, а ние сме върнали около 6000 обратно в Италия”, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.



„Такъв е европейският закон”, добави Казньов, цитирайки регулацията „Дъблин 2”, съгласно която молбата за убежище на един мигрант се обработва в първата страна от ЕС, в която е влязъл. Италия смята, че при сегашния рекорден бежански поток това правило е неприложимо.

ЕК представи 10 предложения за борба с трафика на имигранти

Италия е главната входна точка за отиващи към Европа мигранти през Средиземноморието и е регистрирала около 60 000 техни пристигания от началото на годината. Повечето мигранти се опитват да заобиколят правилото „Дъблин 2” като избягват идентификация в Италия и продължават към Северна Европа. Австрия и нечленуващата в ЕС Швейцария също се опитват да отблъснат от границите си мигранти, които се опитват да влязат откъм Италия. Италия пък заявява, че все повече афганистанци и пакистанци, които са влезли в ЕС през България и Унгария, идват на нейна територия.

Утре вътрешните министри на ЕС ще обсъдят в Люксембург спорно предложение на Европейската комисия за преразпределяне на 24 000 кандидати за убежище от Италия и 16 000 от Гърция в другите страни от ЕС.

Източник: БТА