Икономическата проблематика на Г-20 не може да бъде отделена от политическия и социалния дневен ред, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на откриването на първата работна сесия на срещата на върха на Г-20 в турския средиземноморски курорт Белек, предаде ТАСС.

Трагичните събития в Париж ни показаха, че е невъзможно да не виждаме връзката между икономиката и въпросите на сигурността. Основната сфера на интерес на Г-20 - икономиката, не е независима от политическите, социалните и културните въпроси”, посочи турският президент. Доказателство за това, според него, са „неотдавнашните терористични нападения в Анкара, в Париж, случващото се в Сирия”.

„Тероризмът продължава да заплашва всички нас, нашия мирен живот и сигурност. Турция смята, че участниците в срещата на върха трябва още по-тясно да развиват сътрудничеството по въпросите на сигурността”, посочи Ердоган.

Обама и Ердоган обсъдиха мерките, които ще предприемат в борбата с тероризма

Международното сътрудничество по проблема с бежанците придобива все по-голямо значение, отбеляза турският президент.



„За съжаление, не може да се каже, че международната общност успешно издържа изпита в сферата на сътрудничеството и солидарността по хуманитарните въпроси и проблемите на бежанците. Международното взаимодействие по тези теми придобива все по-голямо значение”, изтъкна Ердоган.

По думите му „са необходими спешни мерки за преразглеждане на международната система на основа на принципите на справедливостта”, а хуманитарните въпроси може да станат една от основните теми в дневния ред на срещата на върха на Г-20 в Турция.

Развитието на световната икономика все още върви бавно, отбеляза още в изказването си турският президент. „Независимо от нашите усилия, ние така и не успяхме да постигнем сериозен ръст в световен мащаб. Темпът на растеж на световната икономика през последните години не можа да нарасне така, както ни се искаше”, посочи Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че 20-те водещи икономики в света са единни срещу заплахата от тероризма, предаде Ройтерс. „Ние, участниците в срещата на върха на Г-20, изпращаме силно послание, че сме по-силни от тероризма под каквато и да е форма”, подчерта Меркел на срещата на лидерите от Г-20 в Анталия.

Тя каза, че терористичните нападения в Париж са един от основните въпроси, обсъждани на срещата. За Германия е много важно външните граници на Европа да бъдат укрепени, добави канцлерът, цитирана от Ройтерс.

Източник: БТА