Турският президент Реджеп Ердоган определи усилията за популяризиране на контрола на раждаемостта за "предателство", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Ердоган направи коментара си вчера, след като се обърна към булката и младоженеца на сватбената церемония на сина на бизнесмена Мустафа Кефелъ, който е един от най-близките му сътрудници. Президентът каза пред младоженците, че контролирането на раждаемостта е предателство спрямо амбицията на Турция да се превърне в процъфтяваща държава с нарастващо младо население, пише БГНЕС.

"Едно-две деца не са достатъчни. За да направим страната ни по-силна, се нуждаем от по-динамично и младо население. Нуждаем се от това, за да издигнем Турция над нивото на съвременните цивилизации", каза Ердоган. "В тази страна те (опонентите) започнаха предателството, наречено контрол на раждаемостта, преди години и искат да заличат нашето поколение", заяви турският президент.

Ердоган се впусна във възхвала на брака, като заяви: "Бракът е дълго пътуване. Има добри и лоши дни. Добрите дни стават по-чести, когато ги споделяме, а лошите дни в крайна сметка носят щастие, ако сме търпеливи". "Едно дете означава самота, две означават съперничество, три означават баланс, а четири означават изобилие. А Бог се грижи за останалите", допълни турският президент, цитиран от информационна агенция Доган, която публикува и видео с речта му.



Ердоган, който има двама сина и две дъщери, предизвика гнева на феминистки групи, след като заяви, че всяка жена трябва да има три деца, а в реч през ноември каза, че жените не са равни на мъжете. Той предложи също ограничаване на правата за аборт, противозачатъчните и Цезаровите сечения. Това обаче е най-силната атака срещу принципа за контрол на раждаемостта до момента.