Дълга върволица от хора се изви днес пред чудотворната икона "Света Богородица-Всецарица" в катедралата "Св. Александър Невски".

Преди свещениците да пуснат миряните да се помолят за здраве и изцеление пред иконата в храма имаше двучасова литургия с призиви за смирение пред Бога мъченик в навечерието на светлия празник - Великден. Те пречистиха дошлите да се помолят, обсипаха храма с пролетни цветя и им подадоха парче хляб.

Чудотворната Светогорска икона пристига в София

Иконата помага само на тези от нас, които се молят искрено и застават пред нея с вяра, спомена иподякон Николай.

Отец Никанор скромно отрече личния си принос чудотворната икона да бъде дарена на Църногорския манастир, след като напусне храма "Св. Александър Невски" и адресира благодарностите към братството на манастира.



Той разказа, че светогорската икона става известна след 18 в. и с многобройните случаи на изцеления на болни от тежки онкологични заболявания и зависимости. У нас е копието на иконата, докоснато и осветено в средногорския манастир Ватопед. Интересното е, че има още няколко копия на тази икона в Русия, които са известни също с чудотворните си дарби, разказа отец Никанор.

Тези, които нямат възможност да посетят катедралата в София, могат да се помолят пред иконата в Гигинския Църногорски манастир "Св. безср. Козма и Дамян" след 2 май, където тя ще намери своята постоянна обител.

"Пред иконата трябва да се помолим като нямащи. Като такива, които не отиваме с достойнства и заслуги, а буквално като нищи, като гладни, като чакащи и нуждаещи се, с голямо смирение. А преди това трябва да простим на всички наши врагове", посъветва ни отец Никанор.



Източник: БГНЕС