Четенето за удоволствие е най-важното условие за успеха на децата и за благосъстоянието на едно общество, смятат от Книговище - едни от финалистите на ПРОМЯНАТА. Ето какво казват те:

Каква е основната цел на вашата организация?


Основните цели на Фондация Гутенберг 3.0 са:

- да спомага за преодоляването на функционалната неграмотност сред съвременните млади хора
- да насърчава любознателността, интереса към изкуството и културата и информираността на българските граждани, и най-вече на децата и младежите
- да съдейства за създаването на подходяща обществена среда и управленски механизми за осигуряване на устойчиво културно развитие в страната 

Какъв е начинът по който я постигате?

Създадохме платформата за насърчаване на детското четене и изграждане на функционалната, медийна и гражданска грамотност на най-младото поколение, Книговище.бг, както и детската онлайн медия Вижте.бг, която „превежда на детски език“ новините и дебатите, които вълнуват обществото ни. Изграждаме общност на учители, родители и деца които оценяват важността на четенето „за удоволствие“ и извън учебната програма като основа за изграждането на така необходимото в 21. век критическо мислене и умение за учене през целия живот. Стремим се непрекъснато да разширяваме тази общност.

Каква е вашата лична мотивация да адресирате този проблем?

В основата на проекта са три жени, майки на общо седем деца. През опита със собствените ни деца осъзнахме мащаба на проблема с функционалната неграмотност у нас, както и слабото разбиране на младежта у нас на проблемите и процесите в
съвременния свят. Да допринесем за решаването на тези проблеми естествено се превърна от лична мотивация в обществена кауза.

Как първото ви участие в ПРОМЯНАТА катализира успеха ви досега?

Станахме част от ПРОМЯНАТА в самото начало на работата ни (благодарим за оказаното доверие!), когато все още Книговище.бг беше само идея, когато тепърва структурирахме работата си по осъществяването ѝ. Знанието, което ПРОМЯНАТА ни предложи в този ключов момент, както и общността от социални предприемачи, от която ПРОМЯНАТА ни направи част, беше ключово в този най-ранен етап на развитието на платформата. Без подкрепата, дискусиите, експертизата и медийното осветяване, което участието в ПРОМЯНАТА ни предложи, вероятно нямаше да развием толкова бързо проекта. Създадохме прототипа на платформата Книговище в етапа на гласуване за ПРОМЯНАТА, като спечелихме второто място в конкуренция с доста по-утвърдени организации. Това ни осигури „летящия старт“ и добави вяра в значимостта на каузата ни, което е толкова важно в пътя на социалния предприемач.

Кои са най-големите трудности, които сте срещали като социален предприемач?

Основната трудност виждаме в преодоляването на инерцията в образователната ни система. Да убедим учителите да използват Книговище.бг в работата си; да убедим родителите, че с Книговище децата четат повече и прекарват по-малко време онлайн; да убедим широката общественост, че съществуването на детска медия, която „превежда“ съвременния свят на език, достъпен за децата, е ценност. Благодарни сме, че още в началото открихме учители, родители, деца, поддръжници, които станаха наши спътници в промотирането на каузата на Книговище. Стараем се непрекъснато да разширяваме тази общност и така да преодоляваме инерцията.

Как тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ви помага да разширите социалния ефект от дейността си?

Всеки етап от развитието на проекти като тези, които участват в ПРОМЯНАТА, крие своите предизвикателства. Дискусиите в общността на социални предприемачи създава една защитена и същевременно стимулираща среда, в която да огледаш приоритетите на организацията, стратегиите за развитие, модусите на своята работа. В допълнение, експертизата, която ПРОМЯНАТА предлага на организациите в тазгодишното издание, е безценна.

Как ще подобрите живота на децата в България, ако спечелите голямата награда на конкурса от 50 хиляди лева?

Средствата ще ни позволят да приобщим още хиляди български деца към четенето като любимо занимание в свободното време, като така ще допринесем за изграждането им като граждански активни личности, способни да се реализират успешно в глобалния свят на 21 век.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.