Изчезването на цели държави или народи не е исторически феномен. Подобни неща са се случвали в миналото. В Близкия изток навремето са живели шумери, асирийци и египтяни, създали велики цивилизации.

Най-известният пример по нашите земи са траките, също и аварите, с тяхната могъща държава отвъд Дунав.

Европа пък е била в краката на славните римляни. Всички тях вече ги няма. Останал е споменът за някога великата им история, цивилизация и култура.

Вижте три цивилизации, които изчезват по необясним начин

Маите

Маите са класическият пример за напълно изгубена цивилизация. Техните храмове, паметници и пътища днес са напълно погълнати от джунглите на Централна Америка, а потомците на цивилизацията са разпръснати в малки селца.



Загадката за гибелта на маите

Счита се, че упадъкът на маите започнал към 900 г., а вероятната причина е свързана с промени в климата и продължаващите войни, довели до масов глад.

Вижте предсказанията на маите (ВИДЕО)

Великденският остров

Хората от Великденския остров представляват друга класическа "изгубена" цивилизация, като това разбиране се подхранва от мистичните и загадъчни каменни статуи, изобразяващи човешки глави. Техният произход е забулен в мистерия и науката все още не може да обясни напълно как тази полинезийска цивилизация е изчезнала от всички острови. Предполага се, че нейният възход е причинил изсичането на всички дървета и изчерпването на ресурсите на островите и така към 700 г. те вече не можели да поддържат населението си.

Кахокия

Много преди европейците да достигнат трайно Северна Америка, там съществувал масивен град, заобиколен с огромни земни пирамиди и дървени структури, наподобяващи Стоунхендж. Науката нарича днес този град Кахокия и останки от него могат да бъдат открити на територията на щата Илинойс.

Населението му било около 40 000 души, включително отлични архитекти, творци и фермери, които оставили след себе си най-различни инсталации. Не е напълно ясно какво накарало хората да започнат да напускат града през XIII век, но някои археолози предполагат, че това са традиционни проблеми с общественото здраве, липсата на канализация и глада.