Проф. Шахрад Тахери от медицинския колеж "Вейл Корнел" твърди, че ако човек дневно се лишава само от 30 минути от съня си, това неизбежно ще доведе до трупане на наднормено тегло и до проблеми с контролирането на нивото на захарта в кръвта, предаде Zee News. Изследване е показало, че когато човек не си доспива половин час, това оказва траен ефект върху обмяната на веществата и върху теглото.

Тахери е събрал 522 доброволци, при които наскоро е бил открит диабет тип 2. Той ги е разделил на три групи - хора със "стандартно лечение", "специален режим на физическата активност" и със "специален режим на хранене и активност". Доброволците са спели по 7 часа на ден. Още в началото е бил изчисляван недостигът на съня. Освен това са били измервани съотношението на теглото и височината, обиколката на талията, инсулиновата чувствителност.

Цените на матраци можете да сравните тук

Оказало се, че в сравнение с хората, които са спали пълноценно, недоспивалите си със 72% по-често са страдали от затлъстяване. След 6 месеца недостигът на сън е водил вече не само до затлъстяване, но и до инсулинова устойчивост, а след година 30-те минути недоспиване са повишавали риска от трупане на наднормено тегло и инсулинова устойчивост със 17% и съответно с 39%.

Източник: БТА