Народна музика ще огласи чудното село Търнава
89003

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Народна музика ще огласи чудното село Търнава

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Народна музика ще огласи чудното село Търнава
  • Народна музика ще огласи чудното село Търнава
  • Народна музика ще огласи чудното село Търнава

Този уикенд в едно врачанско село ще ехти много българска народна музика. Поводът е Общинският фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски", който се организира за четвърта поредна година.

В топлите плодородни полета на северозападна България, в област Враца, се крие едно селце, известно с трънливата си растителност и разнообразието от лица, родени там и оставали отпечатък в историята на страната ни. Населеното място е Търнава, а една от видните личности с корени от там е народният певец и учител Георги Горелски. Той е известен със стотиците северняшки бисера в репертоара си.

Историята на едно необикновено врачанско село (СНИМКИ)

В негова чест се организира, вече традиционният, четвърти общински фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски". Тази година в него ще се включат над 300 участници, 38 състава от над 20 населени места от няколко области в страната.

Повече за културното мероприятие в най-голямото село на общ. Бяла Слатина разказа кметът Габриела Раловска.



"Предстоящият фолклорен фестивал „Ехо в родния край - Георги Горелски" се организира за четвърта година на територията на село Търнава. Утвърди се, за тези четири години, като значимо културно събитие в община Бяла Слатина, а и не само. В него участват певчески, танцови колективи от различни общини на област Враца, дори тази година имаме представители и от други области. Всички състави успешно изпълняват мисията да издирват, съхраняват и популяризират най-добрите образци на българския фолклор и да популяризират песните на Георги Горелски.

Организацията на фестивала е под патронажа на община Бяла Слатина и нейния кмет инж. Иво Цветков, със съдействието и идеята на НЧ „Напредък 1898" и кметство село Търнава.

Георги Горелски е роден на 10 април 1934 г. в Търнава, от 1961-а вече е в Димитровград, където започва неговата дейност като учител, там се утвърждава и като народен певец, въпреки че още от малък неговите песни са ехтели по търнавските улици. Една негова ученичка казва, че „Запее ли, той вижда родната дунавска равнина и слуша гласа на майка си". Петко Стайнов, един от големите музиканти на България, казва „Пей, ти си на верен път. Пей, за да радваш и веселиш хората".

Песните на Георги Горелски се върнаха отново като ехо в нашето село, за да ни напомнят, че неговият глас не е забравен, че корените не са забравени. Творчеството на Горелски ни дава вяра, дава ни гордост, дава ни родина и корени, които да помним и които ни карат да се гордеем и ни правят по-добри. Корени, които ни учат да летим като песента, която той пее в годините на неговия живот."

Какво ще включва програмата на фестивала тази година?

„Тази година се пада на 13 август. Това, което очакваме, е представянето на народни песни и танци от различни творчески колективи. Интересът към самите песни, изпълнявани от Георги Горелски, може би и това е различното, сякаш тази година е по-голям и получихме обаждания от доста групи, които искат да изпратим негова музика и текстове, за да могат групите, които ще участват да пеят песни на певеца, роден в Търнава, а не само другите, с които са подготвени.

Какви са изискванията към участниците и на каква възраст са те, има ли ограничение за нея, в броя на съставите, които могат да се включат?

„Към този момент нямаме ограничение за възрастовите групи. Имахме участие на няколко деца, момиченца, включително и дете с корени от селото ни. Това ме кара да се радвам, че и тези малки деца обръщат внимание на фолклора и разучават песни от нашия край".

Фестивалът ще има ли конкурсен характер и по какъв начин ще бъдат „поощрявани" участниците?

„Може би не сме дорасли чак за конкурсен характер, но всички участници ще бъдат отличени със специален плакет, символизиращ славей. Той е символ на нашия фестивал и ще присъства малко по-различно тази година, но ще ми позволиш да го запазя в тайна, за да има момент на изненада. Иначе ще си има всичко онова, което всяка година правим - грамоти за участие. Може би догодина, живот и здраве, ако имаме силите да организираме нещо по-мащабно и интересно, с което да привлечем и други участници, но това ще е за петия фестивал."

Важно е да уточним, че към този момент фестивалът е общински, но Вие имате планове догодина да го разширите?

„Вече четири години така нарекохме нашия фестивал - общински, защото имахме намерение хората и клубовете от читалищата на общината да се представят на него, но и миналата и по-миналата година имахме участие от други области и общини и затова имаме амбиция да проверим всички изисквания, дали ще може да отговорим на тях, за да направим фестивала в Търнава национален. Живот и здраве ще имаме възможност да продължим да мечтаем, засега."

„Благодаря за поканата и възможността. Очакваме Ви в Търнава на 13 август с желанието да попеем и да се повеселим заедно!", допълва още Габриела Раловска, кмет на с. Търнава.