Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
89244

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
  • Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей
  • Българска народна песен завладя света благодарение на израелски диджей

"Чичовите конье" е песента, която постепенно завладява света. Виновникът за популяризирането на тази песен от българския фолклор е израелският DJ Саги Абитбул.

Сaги Абитбул е 25-годишен израелски продуцент и DJ, който завладя българския и световен музикален ефир с последния си проект „Stanga". В песента са включени български гласове от „Чичовите конье". Продуктът се появя като клубна версия в началото на тази година, но едва преди две седмици диджеят пуска видео към песента и тя се превръща в тотален хит.

За тази седмица това е най-търсената песен в България, а в южната ни съседка Турция е популярна от седмици. Първата версия на парчето има над 7 милиона гледания в YouTube, но със сигурност това е само началото.

Как Саги открива българския фолклор, какво го вдъхновява да включи "Чичовите конье" в негов проект и ще има ли друго подобно парче, ще разберете от интервюто, което Абитбул даде специално за Дарик.



Здравей, Саги, изключително ми е приятно, че имам възможността да запозная българската аудитория с теб и твоята музикална кариера. Как започна тя и кога бяха твоите първи стъпки в музиката?

Всичко започна, когато бях на около 13-14 години. Винаги съм бил любопитен как се прави електронна музика. Слушайки я си представях как допринасям с нещо за света на тази музика. Така започнах да си играя с музикални софтуери, синтезатори, акапели общо взето се опитвах самостоятелно да създавам музика. Преди няколко години, през 2011, направих ремикс към саундтрака на Бързи и Яростни 5 "Danza Kuduro" от Don Omar и Lucenzo. Всъщност първоначално беше "bootleg" ремикс, но след това една музикална компания прояви интерес и се свързаха с мен. Попитаха ме дали бих направил официален ремикс на песента. За мен беше чест да го направя, бях много развълнуван и щастлив от този факт. През следващите години направих миксове за много изпълнители от цял свят като Flo Rida, Sean Paul, Akon, Inna, Andrea Banica, Gustavo Lima и още много.

Уоу, страхотно! Последната ти песен се казва „Stanga" - какво означава заглавието ѝ?

Това е много добър въпрос! „Stanga" е игра на топка, която играех като малък. Вид футболна игра, при която всеки играч има право да докосне топката само веднъж и да се опита да отбележи точка. Нещо като да вкара гол.... След като приключих работа по песента, започнах да търся име, което би описало най-добре текста, поне според мен. Заради малките щрихи от различни видове музика си казах това ще бъде идеалното заглавие за нея.

Как откри българския фолклор?

Това е част от последните ми проекти, в които искам да съчетая електронното звучене с музика от различни части на света в една песен. Непрекъснато изследвам звученето на различните култури и така открих „Чичовите конье", която се оказа българска народна песен.

И по какъв начин тя те вдъхнови за проекта ти „Stanga"?

Когато чух за пръв път „Чичовите конье", тя просто ме отвя. Незабавно в главата ми се родиха толкова много идеи, че аз просто знаех как точно да направя това денс парче. Веднага започнах работа по продукцията и от една идея на друга се получи „Stanga".

Каква е историята на видеото и защо те виждаме само за няколко секунди на една снимка?

Видеото отразява структурата на „Stanga". Това е песен, която от леко и чисто звучене се превръща в мощен клубен трак. В същото време и момичето от клипа показва същността на песента. През деня тя е едно невинно момиче, което се превръща във вампир през нощта. Причината, поради която не съм в клипа, e, че мина много време, откакто пуснахме песента само като аудио, а видео все още нямаше. За да се реванширам на моите фенове и да направим видео, ние изпратихме парчето на германски продуценти, които да го заснемат. В този момент имах много ангажименти - като концерти, работа в студиото и бизнес срещи. Не успях да стигна до Германия, затова изпратих моя снимка, която да прикачат на снимачната площадка, за да ме има дори и само в един кадър.

Върху какво работиш в момента?

Работя по няколко песни, които ще са продължения на последната, включваща комбинация от музика от всички краища на света. От Испания, Индия, Израел и дори монголски вокали и инструменти. Предстоящата ми песен ще бъде като "Stanga" - т.е. отново ще е с вокали от българска народна песен, наречена "Марико". Тя е част от вашата песен „Мари, Марийко".

Невероятно, нямам търпение да я чуя! А бил ли си някога в България?

Не, все още не. Но съм чувал много добри неща за България и съм сигурен, че ще я посетя следващата година.

Каква е най-голямата ти мечта?

Да работя с най-големите световни изпълнители, да диджействам с моята музика по цял свят, да виждам как феновете биват докосвани от музиката ми и как просто се забавляват на нея.

Какво ще кажеш на всички твои фенове тук, в България?

На първо място искам да им благодаря за подкрепата в музиката, за това, че ми помагат да сбъдна мечтата си и да завладея всички страни с моята музика. Надявам се скоро да имам възможността да диджействам в България и да видя моите фенове там. Не забравяйте да останете в готовност! Аз тепърва започвам!

Това не е първата песен на изпълнител от друга държава, в която са включени мотиви от българския фолклор. Само за последните месеци има още две такива парчета. Едното е от гръцките диджеи Bang La Decks и носи заглавието „Okinawa", а другото, което дори успя да пробие в ефира на MTV, е от румънците Monoir, Osaka и Brianna, озаглавено „The Violin Song"!