Зърнопроизводители с нови блокади в страната. Отново протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като протестиращите затвориха със земеделски машини движението в района на граничния пункт.

Блокади на ключови пътища: Протестът на земеделците продължава (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите им причина за недоволството, което изразиха и в края на миналия месец, е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

"Солидарни сме с румънските колеги, които излизат на общ национален протест. Идеята е Европа да ни чуе исканията. Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от внос на украинско зърно", каза Милен Коев - председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. 

По думите му резултатите от срещата с президента Румен Радев са позитивни и държавата започва да влиза в своята роля. Костадин Костадинов - член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бивш неин председател заяви, че този натиск на пазара от вноса на украинска земеделска продукция е свалил прекомерно цените у нас.

Зърнопроизводители от Дупница протестираха на АМ „Струма” (СНИМКИ)

"Половината от  слънчогледа, който е излязъл от Украйна е влязъл в България, а местният европейски слънчоглед, който е с гаранция за качество, стои по складовете", каза той. Костадинов заяви, че в протеста участват 12 регионални асоциации към Националната асоциация на зърнопроизводителите, животновъди, овощари и пчелари.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“.

В знак на недоволство пчелари изгориха пчелен кошер. Милен Коев съобщи, че е предвидено протестът да продължи около три часа.
Мартин Пенев, БТА