Времето спря обещаното авиационно шоу, летя само един Ми-17
72192

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Времето спря обещаното авиационно шоу, летя само един Ми-17
  • Времето спря обещаното авиационно шоу, летя само един Ми-17

Облачното време на Гергьовден попречи на провеждането на традиционния военен парад по случай Деня на храбростта.

На празника на Българската армия в столицата трябваше да се осъществи зрелищно авиационно шоу, но вместо това в небето се издигна единствено вертолетът Ми-17, носещ националния флаг.

Пред събралите се гости на парада държавният глава Росен Плевнелиев поздрави българските военни за празника и посочи, че е необходимо трансформацията на българската армия да се ускори в контекста на динамично променящата се среда за сигурност. Плевнелиев отново отправи призив за допълнително финансиране на армията.

Празникът започна с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отслужен от българския патриарх Неофит. След приключване на църковната част от тържествата по случай Гергьовден, над 700 военнослужещи от Въоръжените сили, представени в девет блока, се подредиха на площад „Княз Александър I". Парадът протeче под командата на контраадмирал Георги Мотев.



Държавният глава Росен Плевнелиев приветства всички военнослужещи, които участваха в парада. В словото си, освен поздравление за един от най-големите ни християнски празници, Плевнелиев обърна внимание и на необходимостта от модернизация на армията ни:

„За съжаление кризата в Украйна ни показва, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти. Изграждането на модерни военни способности е много важно и сега това се вижда много по-ясно, отколкото във всеки друг момент от годините на прехода", заяви президентът.

В парада бе предвидено да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение на Военновъздушните сили. Освен обаче Ми-17 с националния флаг, гостите на площад „Батенберг" не станаха свидетели на обещаното авиационно шоу.

Началникът на отбраната Генерал Симеон Симеонов обясни, че метеорологичните условия са станали причина за промяна в използването на предвидената военна техника:

„Аз също съм разочарован, че авиацията я нямаше, тъй като аз самият съм пилот, но в края на краищата по-добре ли щеше да бъде да направят нещо, което да завърши по друг начин", обясни той.

В знак на недоволство от неосъщественото авиационно шоу зрителите на парада отправиха аплодисменти към преминаващия в небето пътнически самолет. Заради строгите мерки за сигурност десетки хора останаха да се редят на контролно-пропускателните пунктовете и наблюдаваха парада в далечното протежение на бул. „Цар Освободител".

Освен официални гости на тържеството присъстваха и десетки български военни ветерани.