Първанов върна на парламента два закона
25617

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Първанов върна на парламента два закона

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Коментар на "Синята коалиция" за наложеното вето от президента
  • Първанов върна на парламента два закона
  • Коментар на "Синята коалиция" за наложеното вето от президента

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и измененията в Закона за митингите. Това стана ясно след срещата на държавния глава с министър-председателя Бойко Борисов, който обяви, че подкрепя спорните текстове да бъдат обсъдени отново.

Първанов смята, че се ограничават правомощията на президента като върховен главнокомандващ с промяната във военния закон, според която началникът на отбраната е на пряко подчинение на министъра. „Онова, което буди моите възражения, е свързано с ограничените правомощия на държавния глава като върховен главнокомандващ и по-специално релацията върховния главнокомандващ и началник на отбраната, която в последния вариант на закона отпада", заяви Първанов. В отговор премиерът Борисов каза: „Моето мнение винаги е било, че не трябва да се ограничават правомощия в рамките на мандата. Той изрази надежда парламентът да върне фигурата началник щаб на отбраната.

Борисов се пошегува, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ в НС, като каза: „Не се знае утре може да имаме ние президентската институция, така че не бива да се орязват правомощията, ако това е била целта".

Първанов е на мнение, че трябва да бъде върнат и срокът от 45 дни, в който на пенсионираните военни се изплащат обезщетения в размер на 20 заплати. С измененията това щеше да става със заповед на министъра, без да се уточнява срок. По думите му сред дискусионните е и текстът, с който се забранява на военните да купуват ведомствени жилища.



Президентът и премиерът се обединиха около идеята зоната за сигурност около парламента, президентството и сградата на Министерския съвет, в която са забранени протестите, да бъде от 5 до 20 метра. Досега в закона нямаше фиксирано разстояние, и решението колко да бъде то досега взимаха вътрешното министерство и общината.

На срещата днес присъстваха и синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев, които подкрепиха предложените от Първанов и Борисов промени.

ДСБ веднага излязоха с позицията, че не подкрепят искането на президента Георги Първанов за ново обсъждане на промените в Закона за отбраната. Според тях, ако държавният глава е искал да налага вето, е трябвало да го стори миналата година при приемането на новия закон, вместо по това време да се занимава с кадрови назначения в българската армия.

Какво казаха Първанов и Борисов след срещата чуйте в аудиофайла