Първанов върна на парламента два закона
Първанов върна на парламента два закона / cнимкa: Sofia Photo Agency
Първанов върна на парламента два закона
25617
Първанов върна на парламента два закона
Коментар на "Синята коалиция" за наложеното вето от президента
  • Първанов върна на парламента два закона
  • Коментар на "Синята коалиция" за наложеното вето от президента

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и измененията в Закона за митингите. Това стана ясно след срещата на държавния глава с министър-председателя Бойко Борисов, който обяви, че подкрепя спорните текстове да бъдат обсъдени отново.

Първанов смята, че се ограничават правомощията на президента като върховен главнокомандващ с промяната във военния закон, според която началникът на отбраната е на пряко подчинение на министъра. „Онова, което буди моите възражения, е свързано с ограничените правомощия на държавния глава като върховен главнокомандващ и по-специално релацията върховния главнокомандващ и началник на отбраната, която в последния вариант на закона отпада", заяви Първанов. В отговор премиерът Борисов каза: „Моето мнение винаги е било, че не трябва да се ограничават правомощия в рамките на мандата. Той изрази надежда парламентът да върне фигурата началник щаб на отбраната.

Борисов се пошегува, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ в НС, като каза: „Не се знае утре може да имаме ние президентската институция, така че не бива да се орязват правомощията, ако това е била целта".

Първанов е на мнение, че трябва да бъде върнат и срокът от 45 дни, в който на пенсионираните военни се изплащат обезщетения в размер на 20 заплати. С измененията това щеше да става със заповед на министъра, без да се уточнява срок. По думите му сред дискусионните е и текстът, с който се забранява на военните да купуват ведомствени жилища.

Президентът и премиерът се обединиха около идеята зоната за сигурност около парламента, президентството и сградата на Министерския съвет, в която са забранени протестите, да бъде от 5 до 20 метра. Досега в закона нямаше фиксирано разстояние, и решението колко да бъде то досега взимаха вътрешното министерство и общината.

На срещата днес присъстваха и синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев, които подкрепиха предложените от Първанов и Борисов промени.

ДСБ веднага излязоха с позицията, че не подкрепят искането на президента Георги Първанов за ново обсъждане на промените в Закона за отбраната. Според тях, ако държавният глава е искал да налага вето, е трябвало да го стори миналата година при приемането на новия закон, вместо по това време да се занимава с кадрови назначения в българската армия.

Първанов върна на парламента два закона
netinfo

Какво казаха Първанов и Борисов след срещата чуйте в аудиофайла