Общо 444 години затвор за „Наглите"
52000

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Общо 444 години затвор за „Наглите"
  • Общо 444 години затвор за „Наглите"

По 18 години затвор получиха трима от подсъдимите по делото „Наглите”, обвинени в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето. Тежка осъдителна присъда получи и Любомир Димитров-Гребеца. Съдът реши, че той е основен помагач на похитителите и го изпрати за 15 години зад решетките.

Другите четирима от подсъдимите бяха оневинени от Софийския градски съд за участие в бандата на „Наглите”. Магистратите приеха, че Павел Петков, Митко и Радослав Лебешковски и Цветозар Славчев нямат общо с отвличанията и следва да бъдат оправдани.

За отделните отвличания подсъдимите получиха между 8 и 12 години лишаване от свобода, а накрая общите години затвор за всички похищения станаха 444. Съгласно българското законодателство се налага най-тежката санкция измежду всички поставени. Съдът обаче реши да завиши присъдите с 1/2 заради високата степен на обществена опасност на престъпленията. Така Евтимов, Прокопиев и Димитров ще лежат по 18 години, а Гребеца - 16 години.

Общият брой на обезщетенията, които четиримата „Нагли” ще трябва да изплатят на жертвите, е 915 000 лева. Парично възмездие няма да има само за Румен Гунински-младши, защото магистратите не откриха доказателства за участие на осъдените в неговото отвличане. Така на практика кои са неговите похитители остава мистерия. 



Друга жертва на „Наглите” - бившият президент на футболен клуб „Литекс” Ангел Бончев остана нервен дори след като чу решението на съда. „Не съм бил на театър, няма чувства. Няма нещо в природата, което да може да върне назад, пръстите ми да са на място, жена ми да не е болна от рак”, емоционално заяви той.

От своя страна наблюдаващият прокурор Антония Близнакова изрази задоволство от определението на съда. Тя обаче призна, че ще протестира решението за липсата на участие в отвличането на Гунински. „Това е единственото отвличане, за което съдът призна подсъдимите за невиновни. Ще продължим и на втора инстанция битката”, каза тя.

От решението на съда става ясно, че „Наглите” всъщност са организирана престъпна група, но с неизвестни създатели и ръководители. Освен това съдът прие, че в отвличанията са участвали и още четирима души, двама от които защитени свидетели - Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, и двама убити - разстреляният преди малко повече от седмица Кирил Кирилов-Шкафа и Иван Пайнавелов-Сапата.