Обсъждат СРС скандала по време на парламентарния контр
37527

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обсъждат СРС скандала по време на парламентарния контр

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обсъждат СРС скандала по време на парламентарния контр
  • Обсъждат СРС скандала по време на парламентарния контр
  • Обсъждат СРС скандала по време на парламентарния контр

Скандалът с разговорите между шефа на митниците Ваньо Танов, премиера Бойко Борисов и министри от кабинета ще се пренесе и в парламентарния контрол. Министър-председателят ще отговаря на питане на БСП за докладната записка на бившия заместник на Танов - Антоний Странджев, който беше споменат в изтеклите телефонни разговори.

Преди дни самият Антоний Странджев заяви, че преди да бъде уволнен от поста заместник-директор на агенция „Митници”, е писал докладна записка до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев. В нея Странджев твърди, че се оказва натиск за назначения в митниците, министри са разработвани, а някои депутати първи мандат са финансирани от фирми, които очакват да им се върне услугата. По думите на бившия заместник на Танов премиерът Борисов не обърнал внимание на написаното.

В същото време вътрешният министър Цветан Цветанов ще отговаря на питане на БСП за заловените контрабандни китайски цигари през юни миналата година. От левицата са подготвили и още едно питане към него - за използването на специални разузнавателни средства при опасност за извършване на тежки престъпления и заплаха за националната сигурност, когато не се изисква разрешение от съда.

Преди дни журналисти от вестник „Галерия” разпространиха нови записи на телефонни разговори на Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов. В тях премиерът лобира за повторното назначение на познат митничар, с когото „рита топка по обед”. Танов обещава да върне на Терминал 2 на софийската аерогара футболистът-митничар Николай Вучев. Ръководството на „Галерия” твърди, че записите са абсолютно автентични, но това не е потвърдено от други органи.



Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна в началото на януари. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.


* Автентичността на разговорите не е потвърдена.