Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден
52987

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден
  • Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден

Хасковският окръжен съд призна за виновен 23-годишния Данаил Георгиев и го осъди на 12 години затвор за това, че на Великден миналата година блъсна с кола и уби шестима младежи в Симеоновград. 15 години лишаване от свидетелство за управление на МПС постанови още съдът за Георгиев, както и да заплати 2 504 лв. разноски по делото.

На 10 години лишаване от свобода при същите условия и 13 години без свидетелство за правоуправление бе осъден братовчед му Живко Желев по обвинението, че е предоставил ключовете за колата, с която в нощта на Великден 2011-а година бяха прегазени 6-е деца. 1 454 лв. за разноските трябва да заплати той, според решението на съда, прочетено от председателя на 3-членния състав Красимир Димитров.

По-рано през деня двамата подсъдими по делото за жестоката катастрофа в Симеоновград посочиха пред съда, че съжаляват за случилото се.

„Съжалявам, че не помня нищо за това, което се е случило. Аз си правя извода, че не търсят кой е виновен, а да има виновник", каза шофиралият автомобила във фаталната нощ Данаил Георгиев. Братовчед му Живко Желев изказа в съдебната зала съболезнования на родителите на загиналите шест деца. „За мен те не бяха просто загиналите деца на пътя, а мои приятели, откакто се помня", каза Желев.



Недоволни от присъдата се оказаха и подсъдимите, и частните обвинители - родителите на 6-е загинали деца. Тя може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Трагичният инцидент стана малко преди полунощ на 23 април миналата година. Тогава шестимата загинали младежи, на възраст между 17 - 19 години - две момичета и четири момчета, заедно с още двама техни приятели тръгнали към църквата, за да посрещнат Великден. Миг след като стъпили на тротоара, върху тях връхлетял лек автомобил „Опел Вектра", управляван от 23-годишния Данаил Георгиев.

Според обвинителния акт пияният Живко Желев е преотстъпил управлението на автомобила си на водача Данаил Георгиев, който бил с 1,30 промила алкохол в кръвта. Данаил с неразрешена скорост от 133,6 км/ч връхлетял върху движещите се по тротоара младежи и причинил по непредпазливост смъртта на шестима от тях, както и средни телесни повреди на други двама. Случаят бе определен като особено тежък, а повдигнатото обвинение и за двамата предвиждаше наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Адвокатите на Данаил и Живко настояват, че алкохолните проби на двамата обвиняеми не са взети и съхранявани по надлежния ред. Те ще искат и допълнителна експертиза на колата.

Други новини от Хасково