Кунева за проекта
81227

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кунева за проекта

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Аргументите на БСП

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Критиките на Лютви Местан

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Реакцията на ГЕРБ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Нов шамар за реформаторите и техните реформи
  • Кунева за проекта
  • Аргументите на БСП
  • Критиките на Лютви Местан
  • Реакцията на ГЕРБ
  • Нов шамар за реформаторите и техните реформи

Нов шамар за Реформаторския блок и техните реформи. Обсъждането на антикорупционния закон беше прекратено и не мина в последния работен ден на депутатите. Това решение взеха всички парламентарни групи без Реформаторския блок.

Преди това дебатите бяха блокирани и заради липса на кворум. Така законът за предотвратяване на корупцията, който беше първа точка в дневния ред, остана за гласуване след лятната почивка на депутатите.

Пореден ден на скандали в пленарната зала. Този път причината беше разглеждането на първо четене на законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

В предложението на вицепремиера Меглена Кунева е заложена идеята да се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да обедини многото антикорупционни звена, които работят и към момента. Законът разширява кръга на лицата, задължени да подават декларации за придобито имущество. Допуска се и възможността производство да се образува по сигнал, в това число и анонимен, както и по медийна публикация.



Пред депутатите Кунева заяви, че законът е крайно необходим: „Този закон не ни е необходим, защото корупцията е тежък проблем, който тормози българското общество и българската икономика. Не защото ни го казва всеки европейски доклад, а защото ни го казват хората. Виждаме, знаем за това, говорим за него, а все не намираме достатъчно воля и сили, за да го променим".

Първата критика към закона дойде от социалистите. Депутатът от левицата Атанас Зафиров обоснова резервите на социалистите към закона: „Все си мислех, че разумът ще надделее и този законопроект няма да влезе в зала, или поне не в този си вид. Управляващата коалиция се опитва да прокара този изключително спорен законопроект в петък, в последния работен ден на тази пленарна сесия. Може би решиха, че ваканционното настроение ще притъпи нашите рефлекси и тези напълно неприемливи текстове ще минат безпрепятствено на първо четене. Аз не успях да убедя дори самия себе си, че тези промени, този орган, който се създава, е изчистен от съмнения за превръщането му в орган за политическа репресия".

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за прилагането му. Проблемът на България не е в несъвършенствата на законите, а в това, че не се прилагат правилно, добави той:

„И най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за ефективното му прилагане. Проблемът на България не е толкова в несъвършенствата на законодателството, а в това, че законите не се прилагат ефективно. И най-добрият закон, попаднал в социокултурна среда, която се съпротивлява срещу приложението му, естествено, ще се провали. Сред лицата, които ще бъдат проверявани от органа на МС, ще бъдат народните представители. Какъв е този контрол на изпълнителната власт върху законодателния орган, нали е точно обратна е посоката на парламентарния контрол. Наистина ни напомня за онази песен в изпълнение на вълка, който казва: когато бях овчарче и овците пасях, при това сред стадото".

Не закъсня и реакцията на ГЕРБ. Депутатът Методи Андреев отговори на лидера на ДПС Лютви Местан: „Кой разпределяше порциите в България, кой създаде модела #Kой. В чия парламентарна група е символът на този модел - Делян Пеевски?".

Срещу законопроекта се изказаха от всички парламентарни групи, с изключение на Реформаторския блок. Тъй като времето за дебати преди задължителния парламентарен контрол изтече, реформаторите поискаха удължаване на времето за дискусията до пълното приемане на законопроекта.

В крайна сметка председателят на парламента Цецка Цачева реши заседанието да продължи с парламентарния контрол.