Мъжете също се разболяват от рак на гърдата
90219

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Мъжете също се разболяват от рак на гърдата

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Мъжете също се разболяват от рак на гърдата
  • Мъжете също се разболяват от рак на гърдата
  • Мъжете също се разболяват от рак на гърдата

Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол.

Това съобщи проф. Георги Байчев, онколог от ВМА.

Специалистът посочи, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно, отколкото при жените. Лекарите съветват и двата пола да преминават през профилактика.

Ракът на гърдата расте прогресивно след 40-годишна възраст

Прегледи ще се извършват в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата в десет столични болници.

Ракът на гърдата засяга мъжете значително по-рядко от жените, но при тях туморите обикновено са по-големи, а шансовете за лечение - по-малко. Това обясни онкологът проф. Георги Байчев.



"Годишно в България се диагностицират към 3800 случая, което значи регистрирани около 38-40 мъже. Малка е честотата, но това, което е проблем, е, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно. Поради това, че не се мисли при мъжа за това заболяване, късно се диагностицира и прогнозните резултати са по-лоши", добави той.

Врелите напитки могат да предизвикат рак

Специалистът допълни, че понякога ракът на гърдата при мъжете се бърка с гинекомастия, което е свързано с уголемяване на млечните жлези:

"Тогава се губят ценни месеци. И като дойдат пациентите при хирурга, обикновено стадият е авансирал, за съжаление".

Директорът на Специализираната болница за онкологични заболявания д-р Борислав Димитров посочи, че годишно над 1000 жени са диагностицирани с рак на гърдата и процентът на заболеваемостта не спада:

"София и големите градове са едни от местата, където заболеваемостта от този вид е най-висока. Годишно над 100 жени са новорегистрирани с рак на млечната жлеза, което на фона на новозаболелите в страната представлява един значителен процент"

Повече за профилактичната кампания, в която се включват десет столични лечебни заведения може да откриете на сайта http://www.raknagurdata.com/