Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
86857

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кънев иска втори мандат за Плевнелиев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
  • Кънев иска втори мандат за Плевнелиев
  • Кънев иска втори мандат за Плевнелиев

От Демократи за силна България призоваха проевропейските партии да се обединят и издигнат за президент Росен Плевнелиев като независим кандидат. ДСБ ще подкрепят Плевнелиев, увери лидерът на партията Радан Кънев. Той е убеден, че ще има и предсрочни парламентарни избори. С напускането на АБВ мнозинството в 43-ото Народно събрание е разрушено, заяви Радан Кънев.

"Това напускане отваря и фронта за тежки геополитически атаки отвън и за надигане на вълни на популизъм вътре в страната. Смятаме, че президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България. Призоваваме политическите партии, които заявяват себе си като проевропейски, като десноцентристки, но защо не и да не са дясноцентристки, всички заедно да застанем зад кандидатурата на господин Плевнелиев като независим кандидат за президент. Да погледнем какъв е националният интерес - това е съхраняване в много трудни условия на геополитическата ни ориентация - ориентация, на която Плевнелиев е безспорният гарант", каза Кънев.

Цветанов: Радан Кънев въведе модела на политическите абсурди

С Плевнелиев разговори не са водени, но ДСБ ще застанат зад негова кандидатура. Тя обаче трябвало да е надпартийна, защото ако президентските избори се превърнат в партийно състезание, шансовете за ляв или популистки кандидат се увеличават, а това е много опасно, посочи Радан Кънев.

Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат

Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава, се казва в съобщение на прессекретариата на президента.



Разпространеното изявление на ръководството на ДСБ не е съгласувано с него, се допълва в съобщението.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще, се казва още в текста.