Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си
91938

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си
  • Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си

Какво е да рискуваш живота си, за да предотвратиш по-голямо бедствие? Някои хора го наричат изпълнение на служебните задължения. Ерол Шакир е точно от тях. Това е дежурният ръководител движение на гара Хитрино на 10 декември, когато там дерайлира товарна композиция от цистерни, пълни с пропилен и пропан бутан. В първите минути на инцидента Ерол успява да изключи електричеството, да спре идващия от съседната гара пътнически влак и да се обади на 112. С действията си на практика спасява десетки животи. А през това време гледа как облакът със запалим газ отива към собствения му дом.

Оставиха в ареста главния машинист на влака, причинил трагедията в Хитрино, освободиха помощника му

Ерол Шакир е човекът, който в първите минути след дерайлирането на товарния влак предприема действия за обезопасяване на района. Изключва електричеството в контактната мрежа, спира идващия пътнически влак и се обажда на 112, за да съобщи са станалото. А през това време гледа как газът се разпростира към собствения му дом.

"Не съм се уплашил. Там седях и всичко се случи пред очите ми. Видях газта как се разстила като мъгла и се притесних са вкъщи какво ще стане. Когато се чух с жена ми и разбрах, че е добре се зарадвах и й казах да бяга".



Наградиха медиците от УМБАЛ „Св. Марина" заради спасените пациенти от Хитрино

И въпреки, че вижда как домът му гори Ерол Шакир запазва самообладание и продължава да изпълнява служебните си задължения. А мисълта да избяга не минава за нито момент през ума му.

"Не, как да ми минат такива мисли? Не бях напуснал. Дойде ми смяната. След това си отидох вкъщи, понеже и у нас всичко гори. Полицаите започнаха да правят евакуация".

В социалните мрежи колегите на Ерол го наричат герой. Той обаче не се възприема така и е категоричен, че всичките му колеги са достатъчно големи професионалисти и биха се справили по същия начин като него.