Българската левица се разграничава от проекта на президента Георги Първанов АБВ. Това стана ясно на първия редовен конгрес на партията, който се проведе във Велико Търново. „Определено това не е нашият проект, той е всеяден и деструктивен спрямо десните формации и спрямо БСП", коментира съпредседателят на Българската левица Иван Генов.

По думите му президентският проект включва социални елементи, но абсолютно  изключва социалистическата перспектива. Това е пореден опит за преутвърждаване на либералния модел в страната, който запазва десния и ляв елит, но еднакво обслужва
партията на олигарсите, посочи Генов. Той определи сегашната политиката на кабинета Борисов като „управление без посока и без компас".

Конгресът на Българската левица избра двама съпредседатели на партията - Иван Генов и Маргарита Милева. Делегатите утвърдиха и нов политически съвет, в който влизат 15 души. Нова социалистическа алтернатива предлагат от Българската левица, тъй като, според тях, БСП обслужва десни  и олигархически интереси.



Българската левица бе учредена на 4 април 2009 г. За председатели на новата лява партия тогава бяха избрани Иван Генов, Петко Тодоров и Илия Божинов, който почина в края на август тази година. В памет на Илия Божинов на конгреса бе учредено отличие на негово име за политическа смелост и гражданска доблест. Статуетката, изработена от Ставри Калинов, бе връчена на Гражданско движение за съпротива „23 септември" в лицето на двама младежи, които преди няколко месеца бяха пребити в столичен трамвай от неофашистки сили. Двамата отивали да протестират срещу нечовешките условия в Дома за принудително настаняване на чужденци в Бусманци.

Новини от Велико Търново