И Българската левица се разграничи от президентския проект
И Българската левица се разграничи от президентския проект / cнимкa: Dariknews.bg, Велико Търново

Българската левица се разграничава от проекта на президента Георги Първанов АБВ. Това стана ясно на първия редовен конгрес на партията, който се проведе във Велико Търново. „Определено това не е нашият проект, той е всеяден и деструктивен спрямо десните формации и спрямо БСП", коментира съпредседателят на Българската левица Иван Генов.

По думите му президентският проект включва социални елементи, но абсолютно  изключва социалистическата перспектива. Това е пореден опит за преутвърждаване на либералния модел в страната, който запазва десния и ляв елит, но еднакво обслужва
партията на олигарсите, посочи Генов. Той определи сегашната политиката на кабинета Борисов като „управление без посока и без компас".

Конгресът на Българската левица избра двама съпредседатели на партията - Иван Генов и Маргарита Милева. Делегатите утвърдиха и нов политически съвет, в който влизат 15 души. Нова социалистическа алтернатива предлагат от Българската левица, тъй като, според тях, БСП обслужва десни  и олигархически интереси.

Българската левица бе учредена на 4 април 2009 г. За председатели на новата лява партия тогава бяха избрани Иван Генов, Петко Тодоров и Илия Божинов, който почина в края на август тази година. В памет на Илия Божинов на конгреса бе учредено отличие на негово име за политическа смелост и гражданска доблест. Статуетката, изработена от Ставри Калинов, бе връчена на Гражданско движение за съпротива „23 септември" в лицето на двама младежи, които преди няколко месеца бяха пребити в столичен трамвай от неофашистки сили. Двамата отивали да протестират срещу нечовешките условия в Дома за принудително настаняване на чужденци в Бусманци.

Новини от Велико Търново