Глобите за превишена скорост скачат двойно
87923

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Глобите за превишена скорост скачат двойно

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Глобите за превишена скорост скачат двойно
  • Глобите за превишена скорост скачат двойно
  • Глобите за превишена скорост скачат двойно

Глобите за движение с превишена скорост скачат двойно. Такова изменение на Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парламентарната транспортна комисия.

Промените ще касаят движението, както в населените места, така и извън тях. Новите мерки включват още глоба от 50 лева за шофьор, който превозва пътници без колан или каска.

Половината камери на КАТ на ремонт

Депутатите приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвта на водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. Когато промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще бъде 1000 лева, а периодът без книжка - 12 месеца. За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през пленарна зала.

Двойно по-високи да бъдат глобите за движение с превишена скорост. Такива промени одобриха депутатите от парламентарната транспортна комисия. Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече глобата ще бъде 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.



КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

Промени бяха приети и по отношение на санкциите за шофиране с алкохол в кръвта, обясни шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски:

"В момента имаме санкция над 0,5 до 1,2 промила. И санкцията варира от 6 месеца до 1 година, с глоба от 500 до 1000 лв. Сега ги разделяме на две категории - от 0,5 до 0,8 промила се предвижда лишаване от книжка за 6 месеца и глоба от 500 лв. Над 0,8 до 1,2 промила включително - лишаване за 12 месеца и глоба 1000 лв. твърдо".

Твърдите глоби ще сложат край на парадоксите, при които за малко количество алкохол в кръвта се налагат високи глоби и обратното. Депутатите гласуваха и ограничения за използване на пътищата за обществено ползване не по предназначение, с което на практика забраниха провеждането на гонки. Определени са и санкции - глоба и отнемане на свидетелството за управление за определен срок:

"Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение - без книжка за 3 години и глоба 5000 лв.".

Камион в насрещното на магистрала „Хемус" (ВИДЕО)

Законът за движение по пътищата вече ще санкционира и движението в насрещното на магистрали и скоростни пътища, каза депутатът Иван Вълков:

"Този, който наруши разпоредбите и кара в насрещното, ще бъде наказван с 3 месеца лишаване от правоспособност и 1000 лв. глоба. При повторно нарушение, ще бъде наказан с 6 месеца лишаване от правоспособност и 4000 лв. глоба".

С 50 лева пък ще се наказва водач, който превозва пътници без колан или каска.