ДПС изключи Лютви Местан от партията
83347

Your browser doesn’t support HTML5 audio

ДПС изключи Лютви Местан от партията
  • ДПС изключи Лютви Местан от партията

Лютви Местан е освободен като председател на ДПС, свален е от всички постове и изключен от партията. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на Централния съвет на движението, което се проведе в Боянските сараи на Ахмед Доган.

До трусовете по върховете на ДПС се стигна след серия от събития в последните дни. Партията ще се управлява от председателски съвет в състав от Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак до конференцията през април догодина.

Кой поема управлението на ДПС?

"Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България", е посочил в словото си почетният председател на ДПС Ахмед Доган, каза пред журналистите говорителят на партията Велислава Кръстева.

Лютви Местан е освободен от всички ръководни постове, които заемеше - като председател на Централния съвет и председател на Централното оперативно бюро. Той е освободен и от парламентарната група на ДПС.



Председателски съвет ще управлява ДПС до конференцията им през април догодина. "Централният съвет избра председателски съвет в състав Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак, които ще изпълняват правомощията на председател на ДПС, на Централния съвет на ДПС, Централно оперативно бюро и на парламентарна група до провеждането на конференция", съобщи още Кръстева, допълвайки, че на заседанието са присъствали повече от 80% от членовете.

Лютви Местан няма намерение да подава оставка

Няколко часа по-рано Лютви Местан обяви на специална пресконференция в Кърджали, че ще признае решението на Централния съвет на ДПС, каквото и да е то. По време на срещата с журналисти той беше придружен от депутатите Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Венцислав Каймаканов, Айдоан Али и областният председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.

В Кърджали Местан намекна, че очаква да получи най-желания подарък за 55-тия си рожден ден - „свободата”, цитирайки Дон Кихот: "Свободата, Санчо, е велико нещо!".

В изявлението си тази сутрин той няколко пъти декларира и, че няма намерение да напуска България и да се укрива, каквито твърдения упорито се разпространяваха вчера.