Във Видинска област 14 000 абонати са без електричество заради влошената метеорологична обстановка, съобщават от пресцентъра на "ЧЕЗ Разпределение България".

Екипите на ЧЕЗ са възстановили днес електрозахранването в 10 селища от 7 общини в област Видин, за които компанията поиска на 3 декември от Министерство на енергетиката въвеждане на ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. За тези селища не налага удължаване на въведения ограничителен режим.

Поради изключително тежките поражения, нанесени от обледеняванията на въздушните електропроводни линии, продължава работата по отстраняване на повредите и възстановяването на електроснабдяването в част от засегнатите населени места в областта. За 22 населени места ще продължи въведеният ограничителен режим на електрозахранването. Мобилизирани са аварийни екипи от съседни области. Ангажирана е необходимата тежка механизация - кранове, автовишки и багери, уточняват от пресцентъра на ЧЕЗ.

Над 50 енергетици и монтьори работят в момента по отстраняването на аварията на 110-киловолтовия далекопровод "Скалите", захранващ Белоградчик и Ружинци. Хората работят на труднодостъпен терен и при влошаващи се метеорологични 


условия.

С високопроходима техника е осигурен достъпът до авариралия участък от трасето на електропровода. От Областното пътно управление във Видин са предоставени два багера, осигурен е кран за монтирането на нов железнорешетъчен стълб на мястото на аварията.