Депутатът Петър Димитров от БСП
57403

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатът Петър Димитров от БСП

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатът Хасан Адемов от ДПС

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатът Петър Димитров от БСП

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатът Хасан Адемов от ДПС
  • Депутатът Петър Димитров от БСП
  • Депутатът Хасан Адемов от ДПС
  • Депутатът Петър Димитров от БСП
  • Депутатът Хасан Адемов от ДПС

От БСП и ДПС отправиха критики към предложението на финансовия министър Симеон Дянков за облагане на доходите от спестявания в банките с 10 на сто данък. Управляващите мотивираха предложението с необходимостта от средства за увеличаване на пенсиите и минималната работна заплата следващата година.

Облагането на лихвите по депозити с 10 на сто данък ще влоши допълнително ситуацията в икономиката на страната. Позицията е на депутата от левицата и бивш икономически министър Петър Димитров. По думите му истинската цел е да се намерят доходи за увеличенията, които правителството е обещало за следващата година.

„Всички така наречени увеличения ще бъдат взети от хората – от ДДС, от данъка върху доходите на физическите лица и сега се сетиха за още един източник, за депозитите. Така че най-напред ще ни го вземат в двукратен или трикратен размер и след това ще дадат малко пари, за да си купят благоразположение на българите за изборите – това е простата истина. Търсят се източници на пари, тъй като тези пари ги няма. Ако тези пари ги имаше, вие разбирате, че щяха да ги дадат тази година, а нямаше да го отлагат за първи април догодина", каза Петър Димитров. По думите му в условията на криза това е нездравословна мярка, ако не заради друго, то поради причината, че ще се намалят депозитите в банките. „Тоест допълнително ще влошим състоянието на икономиката. Това е главният резултат, който можем да очакваме за икономиката", каза още депутатът от БСП.

От ДПС също разкритикуваха предложението на финансовия министър Симеон Дянков да се облагат лихвите по депозити с 10 на сто данък. Според Хасан Адемов от движението e изключително некоректно да се посяга на спестяванията на хората по този начин.



„Дали трябва да се облагат спестявания? Ако това са доходи от труд, те веднъж са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се предлага два пъти данъчно облагане. Това е първият въпрос. Вторият въпрос е дали българските граждани са в състояние да понесат в условията на криза такъв един данък, който е крайно непопулярен", коментира Адемов.

Според него това предложение ще отпадне между първо и второ четене. Депутатът допусна, че то се прави с цел да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, защото по думите му проблемите както с приходната, така и с разходната част са изключително сериозни.

„Ако досега се занимавахме с едно екзотично предложение – различна минимална заплата в зависимост от региона, сега започваме да се занимаваме с този въпрос. Мисля, че в крайна сметка това предложение ще отпадне. Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин за българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни. Защото очакват кризата да не свърши според прогнозите на министър Дянков, а вероятно и през следващите години ще има проблеми и затова запазват част от парите, които печелят", каза Хасан Адемов. Той е категоричен, че не е коректно да се посяга на спестяванията на българите по този начин. „Не дай си боже се стигне до ситуация, в която да има ефект на доминото и да започнат българите да теглят пари от банките, тогава банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание и едва ли това е целта на министър Дянков и правителството", коментира Хасан Адемов.