Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
90620

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
  • Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост
  • Неизвършени разходи пълнят бюджетния излишък, не добра събираемост

Неизвършени разходи са причината за бюджетния излишък, а не висока събираемост. Това обясни доц. Виктор Йоцов от БАН. По думите му в сравнение с предишни години този път излишъкът е реализиран не заради висока събираемост или приходи, а защото не си изпълняваме разходната част, особено за инвестиции.

Йоцов обясни, че има недоизпълнение в размер на над 2 млрд. лева в разходите само по капиталова сметка, което обяснява почти целия излишък. Доцентът, отчете, че фискалният резерв е рекордно висок. Според него това от една страна е положително, но от друга е икономически трудно обяснимо защо в година на излишъци, взимаме заеми.

За първи път от 2008 г. има фискални излишъци, като по последни данни към август възлизат на над 3 млрд. лева, обясни доц. Виктор Йоцов от БАН в Годишния доклад прогноза за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018 г. Но за разлика от преди сега те не са реализирани с преки чуждестранни инвестиции.

Икономиката ни ще нарасне с 2,9% тази година според БАН

"Сравнението с полугодието на предходните две години и сега явно ни показва една по-различна картина. Този излишък е реализиран не толкова, защото много рязко сме повишили събираемостта или приходите, а защото не си изпълняваме разходната част. Особено що се отнася до разходната част за инвестиции, т.нар. капиталови разходи", обясни експертът.  



По план те е трябвало да бъдат над 6 млрд. лева за годината, а за първото полугодие те са само около 860 милиона. "Имаме едно недоизпълнение над 2 млрд. лева в разходите само по капиталовата сметка. На практика това ни обяснява целия излишък. По отношение на приходната част, много малко е преизпълнението над 51%, от това, което следва да очакваме. Миналата 2015-а година дори е била по-добра", коментира Йоцов.

Прогноза: Средната заплата ще се повиши над 1000 лева тази година

Фискалният резерв е рекордно висок, акцентира още експертът. "Близо 15 млрд. лева. такова чудо не сме виждали. От една страна това е добре - да имаш малко бе;и пари за черни дни, но в същото време се забелязва нещо икономически трудно обяснимо. В година, в която ние реализираме такива излишъци, ние в същото време взимаме огромни заеми. Сама за тази година досега сме взели над 2 млрд. евро. А реализираме освен това и 3 милиарда излишък", поясни той.

Доц. Йоцов допълни, че имаме едновременно нарастване на излишъка, фискалния резерв и дълга, което не е логично.