Правителството ще избира между два варианта за преструктурирането на фонда "Републиканска пътна инфраструктура". Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Работната група от представители на министерствата на транспорта, регионалното развитие и финансите са предложили няколко варианта за бъдещето на пътния фонд. Първият и да се създаде държавна агенция „Пътища”, а вторият – фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да се превърне в изпълнителна агенция към Министерството на транспорта или към МРРБ.

След среща във вторник между експерти, министри и представител от Брюксел, са отпаднали вариантите за създаване на изпълнителна агенция към регионалното министерство и на национална компания "Пътища". Миглена Плугчиева коментира, че правителството и премиерът ще вземат окончателното решение за бъдещето на пътния фонд.

Според нея транспортната инфраструктурна политика на България трябва да бъде ясно разделена от изпълнителните функции - не може управителен орган да бъде едновременно и бенефициент, обясни Плугчиева. Тя добави, че начело на структурата трябва да бъде добър професионалист и независим мениджър. 

Плугчиева е предложила да има консултантско присъствие от чужбина към управлението на структурата за поне едногодишен период. Според нея така ще бъдат осигурени пълни гаранции, че тя ще работи правилно.