Избират между 2 варианта за преструктуриране на пътния фонд
Избират между 2 варианта за преструктуриране на пътния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Правителството ще избира между два варианта за преструктурирането на фонда "Републиканска пътна инфраструктура". Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Работната група от представители на министерствата на транспорта, регионалното развитие и финансите са предложили няколко варианта за бъдещето на пътния фонд. Първият и да се създаде държавна агенция „Пътища”, а вторият – фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да се превърне в изпълнителна агенция към Министерството на транспорта или към МРРБ.

След среща във вторник между експерти, министри и представител от Брюксел, са отпаднали вариантите за създаване на изпълнителна агенция към регионалното министерство и на национална компания "Пътища". Миглена Плугчиева коментира, че правителството и премиерът ще вземат окончателното решение за бъдещето на пътния фонд.

Според нея транспортната инфраструктурна политика на България трябва да бъде ясно разделена от изпълнителните функции - не може управителен орган да бъде едновременно и бенефициент, обясни Плугчиева. Тя добави, че начело на структурата трябва да бъде добър професионалист и независим мениджър.

Плугчиева е предложила да има консултантско присъствие от чужбина към управлението на структурата за поне едногодишен период. Според нея така ще бъдат осигурени пълни гаранции, че тя ще работи правилно.