Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров
57410

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров
  • Данъкът върху лихвите от депозити може да оскъпи кредитите, допусна Мартин Димитров

Облагането на лихвите по депозитите на гражданите най-вероятно ще доведе до поскъпване на кредитите, прогнозата направи пред Дарик председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров.

Европейският съюз планира да въведе данък върху финансовите транзакции. България се противопостави на тази идея с аргумента, че това ще отклони капитали извън Европейския съюз и извън България, припомни съпредседателят на Синята коалиция. „Сега изведнъж се въвежда идея, която е подобна – данъкът върху лихвите от спестявания е нещо подобно на практика. Тоест на на европейско ниво правителството казва, че не бива да се предприема тази мярка и малко по-късно, като им потрябват пари, зарязват цялата си аргументация и позиция, забравят я и казват „сега ще вземем до обложим лихвите от депозити с 10 на сто данък", коментира Димитров. Той отбеляза, че това показва липса на последователност.

Според него правителството е чуло аргументите на сините, че бюджетът за следващата година е нестабилен и няма резерви и затова в последния момент въвежда този данък, търсейки допълнителен буфер, какъвто не е имало.

На въпрос каква очаква, че ще бъде реакцията на хората към тази идея на финансовия министър, Димитров отговори, че тя ще бъде различна: някои може да насочат парите си към различни възможности, други ще плащат данък. Ефектът от мярката, от който се притеснява председателят на икономическата комисия в НС обаче, е, че облагането на лихвата от депозити с данък ще доведе до поскъпване на кредитите вероятно, което ще е негативно и за хората, и за бизнеса и влоши допълнително бизнес средата.