Корнелия Нинова
90114

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Корнелия Нинова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Десислава Танева

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Корнелия Нинова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Десислава Танева
  • Корнелия Нинова
  • Десислава Танева
  • Корнелия Нинова
  • Десислава Танева

БСП обвини ГЕРБ в далавери с доставките на плодове и зеленчуци за децата в училищата и детските градини. Лидерът на левицата Корнелия Нинова прочете декларация от парламентарната трибуна и обвини в кражба управляващите чрез далавери с програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Нинова извади статистики от Държавната комисия по стоковите борси и тържища и от фактури, от които става ясно, че цените за децата в училищата и детските градини са завишени в пъти спрямо тези на пазара.

В изпълнение на програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" се оказва, че ябълките на пазарите се продават по 0,98 лв/кг, в училище - 4,54 лв/кг, цитира лидерът на социалистите документи, които показват увеличение на цените в пъти.

Фонд "Земеделие" проверява цените след скандал около програма "Училищен плод"

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева отговори на обвиненията на БСП за кражби от парите за закуски на децата. Земеделският министър определи твърденията на Корнелия Нинова като лъжа и предизборни ходове.



Танева посочи, че в момента се подготвя по-различно определяне на пределните цени, за да се подобри контролът, като ще има пределни цени на доставка, транспортни разходи и логистика. Тя отбеляза, че цените ще бъдат по-ниски за плодовете и зеленчуците. За млечните продукти, по мнение на бранша, това са пазарните цени, добави Танева.

Пределните цени на порция плод и млечни продукти в училищата не са променяни от началото на прилагане на схемите - "Училищно мляко" от 2009 г. и "Училищен плод" от 2010 г., обясни земеделският министър. Тези пределни цени дават възможност според различните плодове и зеленчуци, чийто брой има различен грамаж по отношение на килограмите да се екстраполира в по-различна цена, заяви Танева.

"Не казвам, че нещо фалшиво е било показано, обясних правилата", каза земеделският министър. По думите й обаче всяка фактура, извадена и показана извън контекста на общите правила на програмата, представлява манипулация в сегашната предизборна кампания.

Министърът съобщи, че бюджетът на схемата "Училищен плод" е малко над 13 млн. лева, а на "Училищно мляко" - 6,6 млн. лева годишно.