Плевнелиев за руския иск: Истинските приятели не се изнудват взаимно
Плевнелиев за руския иск: Истинските приятели не се изнудват взаимно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Каним Путин да посети България тази година
56419
Каним Путин да посети България тази година
  • Каним Путин да посети България тази година

Страната ни е отправила покана за посещение на руския президент Владимир Путин, като големите теми ще бъдат за енергийната политика. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев при откриването на форума „Кариера в България. Защо не?". Въпросът за иска на „Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро срещу България за АЕЦ „Белене" със сигурност ще бъде обсъден с Путин, стана ясно от думите на президента. Според него страната ни има полезен ход в спора за енергийния проект. „Не бива да се подценява позицията на България. Цифрите на масата и за „Белене", и за Южен поток", коментира още той.

Искът срещу България за „Белене" беше определен от президента Росен Плевнелиев като опит за сплашване, за да не бъде страната не зависима и да върви по пътя на диверсификацията на газовите доставки. „България не е изненадана. Щяхме да сме изненадани, ако беше истински партньорско. Истинските приятели не се изнудват взаимно. Не си увеличават 20-кратно исковете чрез медиите и чрез Брюксел", каза държавният глава. По думите му този път България с ясни аргументи, с добронамереност, в писмен вид, с правила, договори, ангажименти иска да отстоява интересите си. „Веднъж завинаги трябва да остане в миналото този подход на зависимости, на вземане на решения под масата", каза още Плевнелиев.

Спорът за „Белене" няма да стопира участието на страната ни в „Южен поток", смята той. „И ние, и Русия имаме силен интерес „Южен поток" да се случи. Не бива да се поставят на масата тежки изисквания, България да бъде изнудвана по други проекти. Работещият подход не е политическият, а прагматичният. Всеки път, когато се смесват, се появява един голям буламач, голям миш-маш и това е основната причина българската енергийна компания да бъде в толкова тежка ситуация днес", коментира президентът.

Плевнелиев описа бляскаво бъдеще на България пред участниците във форума „Кариера в България. Защо не?", като подчерта, че страната ни се е изкачила в класацията по конкурентоспособност. Той припомни, че Швейцария е една от най-богатите страни в света и едновременно с това е и най-конкурентната. „Навремето сме си говорили, че България може да бъде Швейцария на Балканите. Аз вярвам, ще отнеме много време", каза той.

Президентът коментира, че процедурата за избор на ВСС е безпрецедентно прозрачна. Най-важното било обаче да бъдат излъчени най-достойните магистрати.