Затварят Родилно отделение в общинска болница в Ихтиман
Затварят Родилно отделение в общинска болница в Ихтиман / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На сесия в Исперих ще обсъждат да закрият ли Родилно отделение в местната болница.

Докладната с това предложение е внесена от управителя на МБАЛ-Исперих д-р Лиляна Петрова. Аргументите й са свързани с факта, че отделението не покрива стандартите за нормално функциониране. На практика от миналия октомври отделението в общинската болница не работи заради липса на достатъчно лекари в него, те трябва да са поне трима, за да работят на смени, а останали двама. Не е сключен договор за тази година със Здравната каса за клинична пътека за израждане на бебета. Родилките от Исперих се пренасочват към областния град, две дечица от Исперих бяха първите, родени в Разград в началото на 2012 г.

Според преброяването от 2012 г. населението, което живее в община Исперих, е 22 692 човека, от тях на възраст 0-4 години са 1078, което предполага, че средно годишно се раждат около 250 деца. В Исперих медицинска помощ търсят и хора от съседни общини.

Предложението за официално закриване на отделението ще се обсъжда утре на заседания на Постоянните комисии към Общинския съвет, а следващата седмица - на сесия. В началото на годината то бе дискутирано, тогава съветниците дадоха срок на д-р Лиляна Петрова да намери кадри за Родилно, това обаче се оказа невъзможна мисия. Препоръка за затваряне на отделението има и от Регионалната здравна инспекция в Разград.