Кирчо Киров: За съжаление, оказах се пророк
Кирчо Киров: За съжаление, оказах се пророк / netinfo
Коментар на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров пред Дарик
55347
Коментар на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров пред Дарик
  • Коментар на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров пред Дарик

Атентатът в Бургас е поредното доказателство, че тероризмът няма национални, религиозни или прочие измерения, а действа като едно глобално явление. Това мнение изрази пред Дарик бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Той допълни, че нееднократните сигнали, че нашата страна е не толкова потенциален, а пряк обект на намерение за осъществяване на терористични актове, които от години наред постъпват, са се реализирали. Той напомни, че случилото се е нещо съвършено ново в новата ни история и в дейността на всички структури на националната сигурност на страната.

По думите му подобни случаи имат комплексен характер и анализът трябва да е комплексен, като има аспекти от локално, от национално, наднационално, регионално ниво. „Както щем да го разглеждаме, това е едно явление, което засяга не само България, но аз мисля, че на базата на моите познания и дългогодишен опит, това е нещо, към което трябва да е ориентирано вече вниманието на всички държави в региона и най-вече на нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО", каза Киров.

Той призова към въздържание от политизиране на случая. Бившият шеф на НРС подчерта, че важно е да се оцени фактологията на място и наличието на предварителна, изпреварваща информация „както по този случай, така и по отношение на потенциала и възможността той да не бъде единствен". Киров изтъкна, че още по времето, когато е бил начело на Националната разузнавателна служба, за тези девет години нееднократно е поставял на вниманието на българското общество възможността потенциална и рискова за осъществяване в България на терористични актове. „За съжаление, оказах се пророк не в най-добрия смисъл на думата", каза бившият шеф на разузнаването.