България е четвърта в ЕС по нарушаване на човешките права
България е четвърта в ЕС по нарушаване на човешките права / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е сред държавите членки на Европейския съюз (ЕС), в които най-много се нарушават основните човешки права, сочи ежегоден доклад на Агенцията за основните права на ЕС (FRA).

През 2011 г. агенцията е отчела 529 решения на Европейския съд по правата на човека, в които се констатира нарушаване на основните права, спрямо 657 през 2010 г.

България е на четвърто място сред държавите членки, в които най-много се нарушават основите права с 52 решения на съда.

На първо място е Гърция с 69 решения, следват Румъния с 58 и Полша с 54. Единствено Швеция не е обект на нито едно решение за нарушаване на човешките права.

Агенцията подчертава, че проблемите с етническата дискриминация в ЕС продължават и призовава държавите членки да прилагат действащите закони, за да гарантират правата на гражданите, отбелязва БГНЕС.

"Етническата дискриминация остава действителност в целия ЕС, независимо дали става въпрос за здравеопазването, образованието, заетостта или жилищното настаняване", пише FRA, чиято централа се намира във Виена.

"В този труден период за икономиката "ЕС трябва да гарантира повече от всякога" спазването на основните права", подчерта председателят на Управителния съвет на агенцията Илзе Бранд Керис, цитиран в доклада.

В него се посочва, че едно от основните предизвикателства пред ЕС е създаването на общ режим за предоставяне на убежище преди края на 2012 г.